Küresel Isınma Van Gölü'nü de Vurdu!

Küresel ısınma, Türkiye'nin göllerini de birer birer etkiliyor. Akşehir Gölü'nün çölleşmeye başladığı haberleri henüz yeniyken kötü bir haber de Van'dan geldi. Van Gölü'ndeki su seviyesi, 1961'den 1994 yılına kadar 3 metre yükselirken, 1995 yılından sonra ise düşmeye başladı. Uzmanlar, bu duruma küresel ısınmanın neden olduğunu savunuyor.

Dünyanın 5'inci, Türkiye'nin ise en büyük gölü olan Van Gölü'nde yaşanan seviye değişikliğinin son 60 yıldaki verilerini toplayan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Orhan Deniz, göldeki su seviyesinde, 7 ila 11 yıllık periyotlarla düşme ve yükselme olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Verilere göre, su seviyesinde yaşanan düşüşün 2000'li yıllarda yeniden yükselme trendine girmesi gerekiyordu. Deniz, göle dökülen akarsuların üzerine barajlar yapılmasının ve sulama projelerinin Van Gölü'nün su seviyesini olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor.

Deniz, ayrıca "Atmosferik koşullar ile bağlantılı olarak küresel ısınma göldeki düşüşün bir nedeni olarak gösterilebilir. Atmosferik koşullar, sadece bu bölgeyi değil, bütün dünya ülkeleri gibi Türkiye'yi de etkiliyor. Dolayısıyla Van Gölü de bu değişimden nasibini alacaktır" dedi.