Küresel Isınmada ‘Eşiğe’ Bir Adım Kaldı



Dünyanın resmi sıcaklık verilerini kaydeden dört uluslararası kurumdan biri olan İngiltere Meteoroloji Ofisi, 2015’te Dünya’nın sıcaklığının “sanayi öncesi döneme” göre 1,02 derece santigrat arttığını kaydetti.

Yine bugün Dünya Meteoroloji Kurumu’nun açıkladığı verilere göre ise 2016’da atmosferdeki karbon dioksit miktarı ilk defa milyonda 400 parçayı geçecek. Bu sayı, 2014’te 397,7 olarak hesaplanmıştı.

Eşiğe bir kaldı

Küresel sıcaklıkta 1850-1900 yılları arası olarak kabul edilen “sanayi öncesi döneme” göre 2 derece artış, “eşik değer” olarak kabul ediliyor.

İngiltere Meteoroloji Ofisi iklim izleme ve değerlendirme biriminden Peter Stott, “Bu, 1 derece santigrat işaretini ilk geçişimiz ve insan etkisinin modern iklimimizi daha önce hiç gitmediğimiz sulara doğru sürüklediğine kuşku yok” diye konuştu. Ancak Stott, bu yıl görülen sıcaklık artışının bundan sonra her yıl ortalama sıcaklığın sanayi öncesinin 1 derece üzerinde olacağı anlamına gelmediğini vurguladı.

BM iklim zirvesi umut vermiyor

İngiltere Meteoroloji Ofisi’ne göre Dünya halihazırda, geri döndürülemeyecek etkilere neden olabilecek karbon dioksit emisyon düzeyinin yaklaşık olarak üçte ikisine ulaşmış bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Aralık ayı başında Paris’te bir İklim Zirvesi toplayacak. Ancak BM yöneticileri dahil hiç kimse, Zirve’den dünyanın 2 derece santigrat eşiğine doğru emin adımlarla ilerleyişini durduracak bir sonuç çıkmasını beklemiyor.