Küresel Isınmanın Etkisi Beklenenin İki Katı Olacak



Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) bilim adamlarının 2003 yılındaki çalışmaları inceleyerek yaptıkları araştırmaya göre, küresel ısınmanın bu yüzyıldaki etkileri, 6 yıl önce öngörülenin iki katından fazla olabilir.

Amerikan Meteoroloji Derneği’nin İklim Dergisi’nde yayımlanan çalışmada, yerkürenin orta değer yüzey sıcaklığının 2100 yılında 5.2 santigrat derece artacağı belirtildi. 2003 yılında yapılan araştırmada ise bu sıcaklık artışı 2.4 derece olarak öngörülüyordu. Sonuçların bu kadar farklı çıkmasının sebebi olarak, daha geliştirilmiş ekonomik modelleme ve yeni ekonomik verilerin kullanılması gösteriliyor.

Ayrıca, 20. yüzyıldaki volkanik hareketler ile duman emisyonunun küresel soğuma tarafından maskelenmesi sebebiyle önceki çalışmada değerlendirmeyi fazla etkilemediği, ancak yeni çalışmada bunların küresel ısınmaya etkilerinin de öngörüldüğü kaydedildi.

Sonuçlar, iklim değişikliğiyle mücadele için bir şey yapılmaması halinde sorunun önceki öngörüleri de aşarak büyüyeceği, güçlü politikalarla sera gazı emisyonunun kesilmesi durumunda da durumun iyileşmesi şansının daha az olduğunu gösteriyor. Hiçbir şey yapılmaması durumunda riskin belirgin bir şekilde artacağını vurgulayan araştırmacılar, bunun acil olarak politik açıdan güçlü bir şekilde hareket geçmenin gerekliliğinin de göstergesi olduğunu dile getirdi.