Küresel Isınmanın Rekor Yılı



Türkiye rekor sıcaklıklarla kavrulmaya hazırlanırken, yayınlanan yeni bir iklim raporu küresel ısınmanın ulaştığı korkutucu boyutları bir kez daha gözler önünde serdi. 2014 yılı iklim gelişmeleri üzerine hazırlanan kapsamlı rapor, küresel ısınmanın tüm dünyada, özellikle hava koşulları ve su seviyelerinde kendini iyice göstermeye başladığını ortaya koydu.

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi (NOAA), tüm dünyadan 413 bilim adamından gelen son verilerle her yıl bu raporu yayınlıyor. Bu yılki raporda çizilen tablo ise öncekilerin hepsinden daha ürkütücü: Rapora göre dünya, rekor sıcaklık, rekor su seviyeleri, daha fazla sıcak gün, daha az soğuk gece , artan kasırgalar, inanılmaz boyutlara ulaşmış kirlilik ve hızla eriyen buzullarla karşı karşıya.

İşte 288 sayfalık raporda en çok öne çıkan 6 madde:

Sıcaklık seviyelerinde yeni rekor

Dört ayrı veriye göre, 2014 yılı tarihin kaydedilmiş en sıcak yılı oldu. Yukarıdaki harita ise sıcaklık seviyelerinin normallerden ne kadar farklı seyrettiğini gösteriyor.

Deniz seviyeleri de rekor seviyeye yükseldi

Deniz seviyelerinin küresel ortalaması da son 20 yıldaki yıllık 3,2 milimetre artış hızıyla yükselmeye devam etti. Uydu verileri 1993 yılından itibaren mevcut, ancak artış trendi belirgin ve istikrarlı bir biçimde gözüküyor. Özellikle gel-gitler küresel ısınmanın en yıkıcı etkilerinden birini oluşturuyor. Sel ve erozyon riskleri artarken dünyanın en büyük 10 şehrinden 8'i deniz kıyısında yer alması endişeleri artırıyor.

Buzul kütlesi 31. yıl üst üste azaldı

30'dan fazla buz dağının büyüklüğüne bakıldığında, 2014 tüm dünyada buzulların eridiği 31. yıl oldu. Bu da küresel ısınmanın en bariz işaretlerinden biri kabul ediliyor. Daha da endişe verici olanı erime hızının her geçen yıl artması.

Sıcak gün sayısı, soğuk gece sayısından daha fazla

İklim değişikliği sadece ortalama sıcaklıkları yükseltmiyor ; aynı zamanda ısı aşırılıklarını da artırıyor. Yukarıdaki grafik, gün içinde yüksek sıcaklık görülmesinin yüzde 90'lık yüzde biriminde olduğunu, ancak geceleri görülen düşük sıcaklıkların ise yüzde 10'luk yüzde biriminde olduğunu gösteriyor.

Atmosfer rekor seviyede sera gazlarıyla doluyor

İnsanlar fosil yakıt kullanarak, Sanayi Devrimi'nden bu yana atmosferdeki karbon dioksit miktarının yüzde 40'tan fazla artmasına sebep oldular. Sera gazları arasından en önemlisi olan karbon dioksitin konsantrasyonu Mayıs 2013'te ilk kez 400 milyonda bir birime ulaşmıştı. Yakında bu kadar düşük konsantrasyon seviyelerini bir daha göremeyeceğiz.

Okyanuslar olağanüstü seviyelerde ısı emiyor

Okyanuslar çok büyük oranlarda ısıyı saklıyor ve bırakıyor. Okyanusların gezegenin yüzeyinden bile daha fazla ısı emmesi deniz seviyelerinin yükselmesi, buzuların ermesi ve mercan kayalıkları ve balık popülasyonlarının ölümü gibi pek çok sonuca yol açıyor.