‘Küresel Isınmayı Durdurun!’



Küresel Eylem Grubu, 48 ülkeyle aynı anda İstanbul’da bir miting düzenledi. Kadıköy’de biraraya gelen iklim değişikliğine karşı çıkan çevreciler ‘Küresel Isınmayı Durdurun!’ diye seslendi. Kadıköy Başöğretmen Atatürk Meydanı’nda toplanan grup, “Nükleer yasaya karşı yürüyorum”, “İklim değişikliğini durdur yaşamı sürdür” ve “Rüzgar bedava-rüzgar güvenli-rüzgar yeterli-rüzgar yaşam, yaşama evet nükleere hayır” yazılı pankart ve dövizler taşıdı.

Mitinge elindeki bir yangın söndürücü ile katılan yazar Ömer Madra, küresel ısınmaya karşı yapılacak tek şeyin, eyleme geçip karar alıcıları bu yönde mutlaka ve mutlaka geri döndürmeye ve tedbirleri almaya zorlamak olduğunu belirterek, “Biz bu küresel iklim değişikliği belasını hükümetlere baskı yaparak durduracağız” dedi.

Diğer konuşmacılar da amaçlarının Kyoto Protokolü’nün gerek Türkiye, gerekse dünya hükümetleri tarafından imzalanmasını sağlamak olduğunu bildirdiler.

"Türkiye Kyoto Protokdlü'nü İmzalamamalı"

Küresel Eylem Grubu aktivisti Şenol Karakaş, geçen sene 33 ülkede aynı anda gerçekleşen eylemin bu sene 48 ülkede ‘Küresel Isınmayı Durdurun’ ortak sloganıyla yapıldığını söyledi. Karakaş, “Küresel Eylem Grubu, birey ve kurumlardan oluşan bir çatıdır. Taleplerimizin başında küresel ısınmanın durdurulması ve Türkiye’nin Kyoto Sözleşmesi’ni imzalaması geliyor. Çünkü Nairobi’de taraflar Kyoto Sözleşmesi için görüşecek ve 11 Kasım’da orada büyük bir gösteri gerçekleşecek” dedi.

"Felaket için Geri Adım Atılsın"

Kyoto Protokolü’nü imzalamayan 5 ülke arasında Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye’nin de bulunduğunu belirten Karakaş, dünyanın ciddi bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu söyleyerek mitingin amacını şöyle özetledi: “Bu büyük tehlikeye dikkat çekmek istiyoruz. Hükümetleri uyarıp bu protokolün kapsamının genişletilmesini ve felaket için artık geri adım atılmasını talep ediyoruz.”