Küresel Kriz Gebze-İzmir Otoyoluna da Uğradı



Kriz, kredilerde yaşanan daralma dev projeleri de vurmaya başladı. Ulaştırma Bakanlığı'nın, 5 milyar dolar yatırımla 18 Aralık'ta gerçekleştirileceği "İzmit Körfez Geçişi ile Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi" için açacağı ihaleyi, yatırımcıların talebi doğrultusunda en az 4 ay erteleme kararı aldı. Türkiye'nin yürüttüğü mega karayolu projesi olarak gösterilen Körfez geçişi ve otoyol ihalesi böylece ikinci kez ertelenmiş oldu. Daha önce 7 Ekim'den 18 Aralık'a ertelenen ihalede bu kez sebep finansman...

Ulaştırma Bakanlığı, ihale için şartname alan firmalardan gelen, 'kredilerde daralma var, ihaleyi erteleyin' yönündeki talepleri dikkate aldı. İlk erteleme ise rekabeti ve yatırımcı sayısını artırmak için yapılmıştı. Erteleme sonrası inşaat süresinin 5.5 yıldan 7 yıla çıkarılması ve Körfez Geçişi'nde yer alması planlanan demiryolunun da proje dışı bırakılması kararlaştırılmıştı. Ulaştırma Bakanlığı'ndan bir yetkili, ihalenin Nisan-Mayıs 2009'a erteleneceğini belirterek, "Yatırımcıların yerinde gördüğümüz bu talebin gereğini yapacağız. Resmi açıklama yakında yapılır" dedi.

Yerli-yabancı şirketler ihaleyle ilgileniyor

İhale kapsamında yatırımcılar Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi Köprüsü ve Bağlantı Yolları dahil) otoyolunun finansmanını temin edecek, projelendirecek. Projeyi yapacak, işletecek ve bakımını ve onarımını gerçekleştirecek. Sözleşme süresi sonunda her türlü borç ve taahhütlerden arındırılmış olarak bakımlı, çalışır, kullanılabilir durumda ve bedelsiz olarak idareye devredecek.

6 firma ilgilendi

Projeyle yerli ve yabancı büyük şirketler yakından ilgileniyor. Ancak bugüne kadar 6 yatırımcı şartname aldı. Tepe-Akfen Yatırım, Tekfen İnşaat, Cengiz İnşaat, Astaldi (İtalya), Isolux (İspanya), Itochu (Japonya).