Küresel Oyunda Öne Çıkmanın Tek Yolu 'İnovasyon'

Foto: İsmail Hakkı Demir (AA)

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ile KOSGEB İl Müdürlüğü, KMTSO'de 'Ar-Ge İnovasyon Destekleri Bilgi Günü' düzenledi. Burada konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, ekonomisini ve rekabet stratejisini bilgi ekonomisine dayandıran ülkelerin, mevcut kurumsal yapılarını bilim, teknoloji ve bilişim odağına göre yeniden düzenlediğini belirtti.
     
Türkiye'nin 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebilmesi için Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini daha yoğun sürdürmesi gerektiğini ifade eden Emiroğlu, son yıllarda ülkede yenilik ve Ar-Ge'ye ayrılan kaynakların kayda değer bir artış gösterdiğini vurguladı. Türkiye'nin 2002 yılından bu yana ihracatını artırarak bir pazar genişlemesine girdiğini anlatan Emiroğlu, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin ihraç ettiği ürünler içerisinde düşük teknolojiyle üretilen ürünlerin payı azalmış, orta seviye teknolojiye sahip ürünlerin payı da ciddi oranda artmıştır. Bundan sonra ana hedefimiz yüksek teknoloji ürünlerin payını artırmaktır. Bugün yüzde 5 civarında olan yüksek teknolojik ürün payını yüzde 20 civarına çıkartmak zorundayız. 2023'te milli gelirin 2 trilyon dolar olması ve bunun içindeki Ar-Ge harcamalarının da 60 milyar dolar olması planlanmaktadır. Dolayısıyla Türkiye'nin 2023 hedefini tutturmasında Ar-Ge merkezlerine büyük rol düşmektedir.''

Rekabet stratejileri
    
KOSGEB Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz ise ülkelerin küresel oyunda bir adım ileriye giderek çağdaş bir yaşam düzeyine kavuşmasında tek seçeneğin ''inovasyon'' olduğunu söyledi. İnovasyonu bir adım önde değerlendiren ve ona göre strateji üreten ülkelerin dünyada söz sahibi olacağını belirten Tüysüz, şöyle konuştu:
     
''Son 25 yıl içerisinde gelişmiş ülkelerin büyümelerinin yarısından fazlasının inovasyona dayandığını görüyoruz. Küresel oyunda söz sahibi olabilmemiz için tek seçeneğimiz inovasyondur. Onun için yapacağımız çok şey var ve politika yapıcılar da Türkiye'nin değişim ihtiyacını ve 2023 vizyonunu ortaya koydu.''

Tüysüz, 'farklılık' ve 'özgünlüğün' rekabetin yeni parametreleri olduğunu ifade ederek, ''Dünyada eskiden rekabet stratejisi doğa üstüne dayalıydı. Bugün baktığımızda kazanılmış üstünlüklere dayalı rekabet stratejisi ön plana geçiyor. Bizlerin elinde doğal kaynaklar yok. Petrollerimiz yok. Kaynaklarımız sınırlı. Bizim, çok güçlü ve dinamik bir insan nüfusumuz var. Dolayısıyla yeni ekonominin iki önemli kaynağı bilgi ve insan gücüdür. Bunu değerlendirmemiz gerekiyor'' dedi.
     
KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkan Yardımcısı Hilmi Yavuz ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü San-Tez Programı Üyesi İlker Sönmez de inovasyon ve Ar-Ge'nin önemine ilişkin konuşmalar yaptı. Toplantıya, Vali Şükrü Kocatepe, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, Emniyet Müdürü Metin Aşık, daire müdürleri, iş adamları, akademisyenler ve diğer ilgililer katıldı.