Küresel Rekabet Liginde Sınıfta Kaldık!



Küresel rekabette Türkiye'nin karnesi zayıflarla dolu. Rekabet sıralamasında geçen yıl 53'üncü sırada bulunan Türkiye, bu sene ancak 63'üncü olabildi.

Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) ve Rekabet Forumu, Dünya Ekonomik Forumu'nun 2009-2010 yılı için yayınladığı Küresel Rekabet Endeksi'nde Türkiye'nin performansını mercek altına aldı, "Tablo vahim" dedi. Rapora göre, Türkiye özellikle kadınların işgücüne katılımı ve vergilendirmenin kapsamı ve etkisi gibi bazı konularda alarm veriyor. 133 ülkenin değerlendirildiği endekste Türkiye, kadınların işgücüne katılımı konusunda 125'inci sırada yer alıyor.

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau da, önceki gün yaptığı konuşmada, kadın istihdamının önemine dikkat çekmiş ve "Türkiye'deki kadın nüfusunun sadece yüzde 6 ya da 7'si tam zamanlı bir işte çalışıyor olsa Türkiye 9'uncu Kalkınma Planı'ndaki hedeflere ulaşır ve yoksulluk yüzde 20 azalır" demişti.

Küresel Rekabet Endeksi'ne göre, Türkiye'nin zayıf olduğu konulardan biri de vergilendirmenin kapsamı ve etkisi. Türkiye 121'inci basamakla listenin en alt sıralarında yer alıyor.

Raporda, şirket yönetimlerinin etkinliğinin de zayıf olduğu vurgulanırken, hükümet harcamalarında israf yapıldığı uyarısı yapılıyor.

Endeksin dikkat çekici başlıklarından biri de organize suçların Türkiye'de ağırlık kazanıyor olması.

Türkiye'nin geçer not aldığı alanlar arasında ise iş kurma kolaylıkları geliyor. Türkiye, yeni bir iş kurmak için gereken zaman ve prosedürlerin azlığı ile yatırımcıya avantaj sağlayan ülkelerden biri olarak gösteriliyor.