Küresel Ütopya

Geçtiğimiz günlerde Domusweb'de Laura Bossi'nin kaleminden yayımlanan "Spherical Utopia" başlıklı yazı, Brezilya mimarisinin geldiği noktayı anlatıyor. Küçük ütopyalarla başlayan Brezilya mimarisinin öyküsü, Mimar Eduardo Longo ve "Küresel Ütopya" ile devam ediyor.



Yazı şöyle;

Brezilya için kentlerin çevresini modernist gelenekle süslemek sadece bir rüyaydı. Brezilya mimarlığının öyküsü de küçük ama uzak ütopyalarla başladı.

Eduardo Longo Brezilya mimarisi hakkında iyi bir örnek teşkil ediyor. 1960’ların Sao Paolo’sunda tanınmış bir mimar olan Eduardo Longo, 1972’den beri de Casa Bola (Küresel Ütopya) üzerinde çalışıyor. Hayali bir proje olan “Küresel Ütopya”, sonra O’nu tamamen içine çekmiş ve gerçeğe dönüşmüş.



Longo küre formunda yapılmış olan evi, “her biri 100’er metrekarelik katların bir araya getirilmesi” şeklinde tanımlıyor. Üç aşamalı olan “Küresel Ütopya” uzayda yaşamaya olanak sağlıyor!

Mimar, kentte dramatik ve heykelcilikle ilgili değişimler gerçekleştirebilmek için kentsel temaları olan yaratıcı birkaç örnek proje yaptı. Ama bu projelerin hiç biri “Küresel Ütopya” gibi değildi. “Küresel Ütopya” kentsel bir çılgınlık...


Eduardo Longo'nun projelerinin resimleri için lütfen tıklayınız.