Küreselleşmeye Çekidüzen



IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları, iki günlük resmi çalışma döneminin ardından dün 4 temel noktada bundan sonraki yol haritasını belirleyecek “İstanbul Kararları”nın alınmasıyla sona erdi. Kalkınma Komitesi ile Uluslararası Para ve Finans Komitesince (IMFC) alınan ortak kararların özetini içeren “İstanbul Kararları”, önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek G20 ile IMF-Dünya Bankası bahar dönemi toplantılarına da esas teşkil edecek.

Kapanışın ardından IMF’nin web sitesinde özet olarak yer alan ve önümüzdeki dönemde gerçekleşecek tüm uluslararası platformlarda İstanbul’un adıyla anılması kabul edilen kararlara göre, bundan böyle küresel anlamda daha etkin bir IMF ve Dünya Bankası ile karşılaşacağız.

Kararlar, toplantılar öncesi ve toplantılar sırasında dile getirilen temel eleştiri ve önerileri de dikkate alarak kaleme alındı. Buna göre, toparlanma sinyalleri sıklaşan mevcut krizden çıkış sürecinde karşılaşılacak risklerle baş edebilmek için tüm ülkelerin uygulayacağı politikalar dikkatle uyumlulaştırılacak. Toparlanma sürecinin yavaş olacağı da dikkate alınarak, kriz önlemleri olarak uygulamaya sokulan kamusal destek ve kaynaklar hemen kesilmeyerek bir süre daha devam ettirilecek.

IMF sitesinde özetle şu kararlar yer aldı:

1- Yeniden yapılanma: Küresel istikrarı etkileyen makro ekonomik ve finans sektörü politikalarının tümünü kapsayacak şekilde, IMF’nin görev tanımı gözden geçirilecek.

2 - Esnek kredi hattı: Her iki uluslararası örgütün de kaynakları beslenecek. Esnek kredi hattı daha çok ülkeye açık hale getirilmeye çalışılacak. IMF “son kredi veren” konumuna getirilecek.

3 - IMF düzenin jandarması: Eylül ayındaki G20 toplantılarında önerilen bundan sonra IMF’nin çok daha söz sahibi olması ve çok taraflı gözetim ve denetim hakkının genişletilmesi yolundaki görüşler desteklenecek ve uygulamaya sokulacak.

4 - Kotalarda denge değişecek: 2011 Ocak ayına kadar ülke kotaları, temsil hakkı çok olan ülkelerden, temsil hakkı az olan ülkelere en az yüzde 5 olmak üzere aktarılacak.