Kurşunlu Han İhtişamlı Günlerini Arıyor



Fotolar: Metin Dingil (AA)

Osmanlı İmparatorluğu döneminde tarihi İpek Yolu'nu kullanarak Antakya'ya gelen tacirlerin dinlenme merkezi olarak bilinen Kurşunlu Han'ın, tarihi özelliklerini koruyarak, amacına uygun hale getirileceği bildirildi.
    
Tarihi Uzunçarşı içindeki Cuma Pazarı'nda bulunan Kurşunlu Han, 1660 yıllarında Köprülü Mehmet Paşa tarafından, her yıl recep ayının on ikisinde Hicaz'a gitmek üzere törenle yola çıkarılan ve padişahların armağanlarını taşıyan Surre Alayı'nın ağırlanması için inşa ettirildi. Kente gelen yabancılar, o zamanın ulaşım araçlarından at, deve ve eşekleriyle geldikleri Kurşunlu Han'da, o çağ için oldukça lüks sayılacak bir hizmet anlayışı ile ağırlandı.
    
Hayvanların dinlendiği, yem verildiği, insanların tüm ihtiyaçlarını giderdiği handa, konukların, havuz başında nargile sefası, yemen kahvesi ve hamamda terleyerek yorgunluklarını attıkları, ertesi gün de sabah kahvaltısıyla dinç bir şekilde yolculuklarına devam etmesinin sağlandığı belirtiliyor.
    
16. yüzyılın 5 yıldızlı oteli olarak bilinen Kurşunlu Han'da zaman içinde oluşan tahribat dikkati çekiyor. Kervansaray olarak yıllarca hizmet veren Kurşunlu Han'ın içerisinde bugün manifatura, zücaciye, saksı ve çiçek toprağı satıcıları ile çay ocağı gibi iş yerleri bulunuyor. İkinci katlarda ise küçük çapta marangoz ve mobilya imalathaneleri yer alıyor.     

''El sanatları merkezi olarak düşünülüyor''
    
İl Kültür ve Turizm Müdürü Aysun Çakar Çelenk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi Kurşunlu Han'ın restorasyon projesinin önümüzdeki yıla bırakıldığını söyledi. Antakya Belediyesi tarafından restore edilecek hanın, eski eserlerin sergilendiği, el sanatları ve resim atölyelerinin bulunduğu bir merkez haline getirileceğini belirten Çelenk, şöyle devam etti:


    
''Biz bu projede koordinatör olarak görev yapacağız. Başta Valilik olmak üzere Antakya Belediyesi, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile birlikte bu çalışmaları özenle yürütüyoruz. Bu süreç içinde ilimizin sahip olduğu tarihi ve kültürel dokuyu açığa çıkarmayı hedefliyoruz. Tarihi mirasımıza sahip çıkma bilinciyle üzerimize düşen gerekli çalışmaları yapacağız. Kentte geçtiğimiz günlerde başlayan 'Kurtuluş Caddesi Sokak Sağlıklaştırma Projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gönderilen ödenek ile ihale edildi. İnşallah kentimizdeki diğer tarihi eserlerimize de sahip çıkarak, ayağa kaldıracağız. Amacımız bu gibi tarihi mekanları restore ederek turizme kazandırmak.''

Çelenk, Kurşunlu Han'da 54 dükkanın bulunduğunu, bunlardan 37'sinin faal olduğunu belirterek, tarihi binada mülkiyet probleminin de yaşandığını kaydetti. Han içerisinde bulunan iş yerlerinin mülkiyetinin şahıslara ait olduğunu kaydeden Çelenk, ''Restorasyondan önce mülk sahipleriyle görüşerek, sorunu çözmemiz gerekiyor. Bu konuyu avukatlar aracılığıyla görüşerek çözüme kavuşturacağız. Düşüncelerimizin hayata geçirilmesi ve tarihi eserin amacına uygun olarak kullanılması için öncelikle mülkiyet sahipleriyle anlaşmamız gerekiyor'' diye konuştu.