Kurt Kokuyu Aldı



Dünyanın en zengin ikinci adamı Buffett'ın içinde bulunduğu yatırımcılar, İstanbul Park Otel'i satın adı, Galata Port sırada.

1994'ten bu yana kaba inşaat olarak akıbetini bekleyen ve Boğaz'dan bakıldığında çirkin bir görüntü sergileyen Taksim Gümüşsuyu'ndaki Park Otel, geçtiğimiz günlerde satıldı.

Global Menkul Değerler'in patronu Mehmet Kutman'ın aracılık ettiği alımın arkasındaki ismin dünyaca ünlü yatırım gurusu Warren Buffet olduğu ise sonradan ortaya çıktı.

Warren Buffett'ın otele 38 milyon dolar verdiği, alımı da Mehmet Kutman ile birlikte yaptıkları belirlendi. Oteli Warren Buffett'a Sürmeli Ailesi sattı. inşaatı 1994 yılında mahkeme kararıyla durdurulan Park Oteli'i Buffett'ın içinde alışveriş merkezi de olan bir otele dönüştüreceği, eğer kat çıkma izni alırsa üst katlara da rezidans tarzı konut yapacağı öğrenildi.

Buffett'ın da Türkiye'de yatırımın cazibesine kapılması iş dünyasını heyecanlandırdı. Dünyanın burnu en iyi koku alan yatırımcısı olarak kabul edilen, zarar edeceği hiçbir işe girmemesiyle ünlenen Buffett'ın Türkiye piyasasına girmesi yabana sermaye açısından da çok büyük bir referans olarak kabul ediliyor.

Warren Buffett'ın adı daha önce de Galataport projesi ile gündeme gelmişti. Karaköy'den Fındıklı'ya kadar uzanan bölgenin turizm bölgesi ilan edilmesi ve buraya 500 milyon dolara yakın yatırım yapılması planlanıyor.

Antrepolar'ın yerine yapılacak proje kapsamında bölge liman kimliğini koruyacak ve turistik tesisler ile kültür alanlarını bünyesinde taşıyacak. Bu dev projenin vizyonu ise, tamamlandığı zaman yılda 15 milyon kişiyi kendisine çekebilecek bir cazibe merkezi oluşturması yönünde. Projenin en önemli ayaklarından birini Cruise Limanı oluşturuyor. Bu bölgeye dev yolcu gemileri yanaşacak. Galata bölgesinin tarihi dokusuyla bütünleşecek limanın içinde alışveriş merkezlerinden sinema, tiyatro, kongre salonlarına birçok etkinliğin yapılabileceği tesisler kurulacak. Böylece gemilerle kente gelen turistler, denizden iner inmez önce limanda modern İstanbul'la, liman çıkışında da Galata ve Beyoğlu'na girerek, tarihi istanbul'a ulaşacak Sah Pazarı bölgesinde başta Denizcilik îşletmeleri'ne ait kamu binaları da 5 yıldızlı otele dönüştürülecek.

Doğru zamanda doğru hamleyi yapan usta avcı
Warren Buffett'ın 3 önemli özelliği var: 44 milyar dolar servetiyle dünyanın en zengin ikinci adamı. Dünyanın en kurt yatırımcılarından biri. Şirket yönetimi konusunda ortaya attığı etik kurallarla dünyanın en çok saygı gösterilen yöneticisi.

Buffett 1930 doğumlu, 75 yaşında. Önce borsa broker'ı sonra Kongre üyesi olan bir babanın tek oğlu. İlk ticaretini 6 yaşında yapmış. Dedesinin dükkanından 25 cent karşılığı 6 Coca-Cola satın alıp, 5 cent kârla satmış. 11 yaşında kendisi ve ablası için beheri 38 dolardan 3 adet Cities Services hissesi satın almış. Hisseler 27 dolara kadar düşmüş. Buffett, gergin bir şekilde kağıdın toparlanmasını beklemiş. 40 dolar olunca da toplam 6 dolar kârla elden çıkartmış. Sattığı hisseler kısa süre sonra 200 dolara çıkınca kendisini dolar milyarderi yapacak dersi almış: Sabır.

15 yaşındayken, ayda 175 dolar maaşla Washington Post gazetesi satmaya başladı. Maaşını doğru hisselere yatırarak 17 yaşında 5 bin dolarlık bir servete sahip oldu. (2000 yılının değerleriyle 42 bin 600 dolar)

Hisse senedi yatırımlarıyla 1962'de dolar milyoneri olan Buffett, 1963'te Berkshire Hathaway adlı tekstil şirketinin çoğunluk hissesini ele geçirdi. Ertesi yıl bir yolsuzluk skandali nedeniyle American Express Bankası'nın hisseleri 35 dolara kadar geriledi.
Herkes satarken Buffett hisse toplamaya başladı. 1965'te aldığı hisseleri aldığının iki katı değerle elden çıkardı.

1990'lı yıllarda Wall Street'in efsane yatırımcısı haline geldi. 1998 sonunda Coca-Cola, Gillette, American Express, Walt Disney, VVashingtoh Post, Freddie Mac (en büyük mortgage kurumlarından) Wells Fargo şirketlerinden aldığı hisselerin kendisine maliyeti 7 milyar dolarken, o günkü piyasa değeri tam 37.3 milyar dolardı. Buffett hâlâ bu şirketlerin en büyük ortakları arasında yer alıyor (Procter and Gamble, Gillette'i satın aldı).

Bufett, Forbes'un 2005 zenginler listesine göre 44 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin ikinci adamı. Dünyanın en zengini Bili Gates'le çok yakın arkadaş. Bu ikili sık sık biraraya gelip briç oynuyor. 75 yaşındaki Buffett son olarak Gates'i Berkshire Hathaway'ın Yönetim Kurulu'na girmeye ikna etti. Hatta "Ben öldükten sonra Bill'i başkan yapın" diye vasiyet etti.

Buffett 90'lı yılların ikinci yarısından itibaren şirket CEO'larına hisse senetlerinin değerine bağlı ücret ödenmesine karşı çıktı. Bu sistemin CEO ve diğer yöneticileri yolsuzluk yapmaya teşvik ettiğini söyleyip durdu. Yıllar sonra ABD'de Enron, Xerox, Kmart, WorldCom gibi dev şirketlerde muhasebe yolsuzlukları ortaya çıkınca, sermaye piyasaları Buffett'in haklı olduğunu kabul etti.