Kütahya Han, 6 Ayda Restore Edilecek



Sultan II. Murad döneminde Yıldırım Beyazıt'ın damadı Buharalı Emir Efendi tarafından yaptırılan Kütahya Han (Çukur Han) restorasyon kapsamına alınıyor. Kütahya Han'ın 6 ay gibi kısa sürede restore edileceğini açıklayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihî handaki mülk sahipleriyle restorasyon protokolü imzaladı.

Sultan II. Murad döneminde yaptırılan ve 1930'lu yıllarda şahıslara devredilen Kütahya Han'da 50'ye yakın işyeri bulunuyor. Kesme taş ve tuğladan yapılan Kütahya Han diğer hanlar gibi bir avlu çevresinde, iki katlı olup revak ve odalardan oluşuyor. Günümüze bu handan yalnızca güney tarafındaki zemin kat odalarından üçü ile batıdaki kapı kemeri, merdivenleri ve birkaç odası gelebildi. Şehir genelinde 245 ayrı yapı için restorasyon projesi hazırlatan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kütahya Han'ın da restorasyonu için kolları sıvadı. Handa işyeri bulunan 15 kişi ile anlaşmaya varan belediye, restorasyon protokolünü dün imzaladı.

Kütahya Han'da düzenlenen imza töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmanlı'nın ilk başkenti Bursa'da tarihî dokunun yeniden canlandırılması için bir dizi çalışma başlattıklarını söyledi. 1930'lu yılların başında özel mülkiyet konumuna düşen Kütahya Han'ın restore edileceğini belirten Başkan Altepe, şöyle konuştu:

"İhale işlemleri hemen başlayacak. Restorasyonu biz yürüteceğiz, sonunda mülk sahiplerinden giderleri temin edeceğiz. İhale sürecinin tamamlanmasıyla restorasyonun 6 ayda bitirilmesini hedefliyoruz. Tarihin yeniden canlandırılmasını istiyoruz. Bursa Tarihî Çarşı Bölgesi'nde yer alan bu güzide eserimizi yeniden insanımızın hizmetine açacağız. Bulunduğu konum itibariyle mutlak surette Bursa'ya kazandırılması gereken bir eserdi. Mülk sahipleriyle birlikte başlatılan çalışmalar sonucu restorasyon projeleri hazırlandı. Projelere istinaden en kısa sürede çalışmalar başlayacak. Muhtemelen en geç yılbaşında ilk kazma vurulacak."