Faciaya Davetiye

Maltepe, Üsküdar, Pendik (2 tane), Ümraniye, Kadıköy, Avcılar, Şişli ve Bağcılar'da LPG ve akaryakıt istasyonları, konut alanları içinde yer alıyor. Okul ve hastanelere 50 metre uzaklıkta olması gerekirken belediye meclisinin onayladığı istasyon alanları kararında bu uzaklık Kadıköy'de 20, Şişli'de ise 30 metre. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin belirlediği 9 LPG ve akaryakıt istasyonu alanı, ''yerleşim alanları içinde olması ve okullara yakınlığı'' ile faciaya davetiye çıkarıyor.

İstanbul'da Maltepe, Üsküdar, Pendik (2 tane), Ümraniye, Kadıköy, Avcılar, Şişli ve Bağcılar'da LPG ve akaryakıt istasyonları konut alanları içinde yer alırken, Kadıköy ve Şişli'deki istasyon alanları ''okullara tehlike oluşturacak yakınlıkta'' bulunuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu, şehir planlama müdürlüğünün ''Halk ve çevre sağlığı açısından risk unsuru yaratır'' görüşüne ve CHP'lilerin itirazına karşın AKP'li meclis üyelerinin oylarıyla, bu arazilerin istasyon alanları olmasını karara bağladı.

Makine Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi Başkanı Tevfik Peker , İstanbul'un depremi bekleyen bir kent olduğunu ve öngörülü hareket edilmesi gerektiğini belirterek ''Yerleşim alanları içinde ve okul yakınlarında adeta iç içe geçmiş akaryakıt istasyonları çalışmalarına devam ettiği halde, bunlara uygun olmayan yenilerinin eklenmesi insan hayatını hiçe saymaktır'' dedi.

Uyarılar dinlenmedi
Pendik'teki akaryakıt istasyon alanına ilişkin şehir planlama müdürlüğünün, ''Bölge konut alanı olarak gelişmiş bir yerleşim alanıdır. Belirlenen bölge akaryakıt satış ve servis istasyonu, LPG ikmal istasyonu işlevinin yer alması, çevrede yer alan konut alanları, halk ve çevre sağlığı açısından risk unsurudur'' görüşüne karşın komisyondan geçti. Yine Pendik Doğu Mahallesi'ndeki istasyon alanı için de ruhsat denetim müdürlüğünce 400 metre ve 700 metre yakınında iki istasyon bulunduğu anımsatıldı.

Ümraniye Yukarı Dudullu'daki istasyon alanı için İSKİ Genel Müdürlüğü'nce ''Parselin konut adası içinde yer alması nedeni ile fonksiyonların yer seçimi açısından olumsuz etki yaratıcı olduğu'' belirtildi.

Kadıköy Yenisahra'da yapılması öngörülen istasyona ilişkin ''trafik yükünü, yapı ve nüfus yoğunluğunu arttırdığı, parsellerin doğusunda 30 metre mesafede okul alanı, batısında ise konut alanlarının bulunduğu'' , Şişli Halide Edip Adıvar Mahallesi'ndeki istasyon alanının ise 20 metre yakınında okul olduğu ve yine yakın çevrede başka bir akaryakıt istasyonu bulunduğuna dikkat çekildi.

'Jeolojik sakınca'
Komisyon raporunda, Avcılar Ayazma Mahallesi'ndeki akaryakıt istasyon alanının ''konut adası içinde yer aldığı'' , Bağcılar'daki alanın ise ''kısmen jeolojik sakınca teşkil eden bölgede'' olduğu uyarısında bulunuldu. Üsküdar Selimiye Mahallesi'ndeki istasyon alanı için ise ''aynı meclis tarafından 2 kez sakıncalı bulunarak onay verilmemesine karşın, meclisin son toplantısında aynı alanın akaryakıt istasyonu olması'' kararı alınması dikkat çekiyor.