ABD, Türkiye'ye Nükleer Santral İçin Son Teknolojiyi Önerdi

ABD, Enerji Bakanı Hilmi Güler'in Washington ziyaretinde Türkiye'nin nükleer enerjiden de faydalanmayı planladığını duyurmasının ardından, “Global Nükleer Enerji Ortaklığı” (GNEO) projesi çerçevesinde, Türkiye ile en son jenerasyon nükleer enerji konusunda işbirliği yapmayı önerdi.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı'na bağlı yabancı basın merkezinde düzenlenen bir toplantıda, ABD Enerji Bakanlığı Müsteşarı Clay Sell ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın silah kontrolü ve güvenlikten sorumlu Müsteşarı Robert Joseph, ABD'nin GNEO programı hakkında bilgi verdi.

Yeni girişimle nükleer enerji ihtiyacı olan ülkelere, Amerikan teknolojisiyle santral kurulacak ve böylece nükleer enerjinin silah yapma amacıyla kullanılması ve yayılması da kontrol altına alınmış olacak. ABD Enerji Bakanlığı Müsteşarı Sell, nükleer enerji alanında Türkiye ile işbirliğine ilişkin bir soru üzerine, “Türkiye, bu konuda bizim işbirliği yapmayı uygun gördüğümüz ülkelere klasik bir örnek” dedi.

ABD'nin Türkiye'ye eskimiş nükleer teknoloji satmak istediği yönündeki haberlere işaret edilmesi üzerine Sell, “Eski teknoloji değil, en gelişmiş teknolojiyle nükleer enerji alanında işbirliği yapmak istiyoruz. Sanırım Türk liderler de bunu memnuniyetle karşılayacaklardır. Bu konuda Türkiye ile çalışmayı umuyoruz. Türkiye'nin en son teknolojiyle çalışmasını istiyoruz. Elektrik ihtiyacının karşılanması için, jenerasyon 3,5 olarak bilinen teknolojisinden bahsediyoruz” diye konuştu.

Sell, GNEO programı kapsamında, ABD'nin yakıt ihtiyacını, nükleer teknoloji isteyen ülkeler için karşılamayı öngördüğünü de kaydetti. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın silah kontrolü ve uluslararası güvenlik Müsteşarı Joseph da, Türkiye'de temaslarda bulunan ABD'nin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndaki (UAEK) daimi temsilcisi George Schulte hakkında soruları yanıtladı.

Joseph, “Schulte, çok başarılı bir sözcü ve kamu diplomasimiz adına, özellikle silahların yayılmasının önlenmesi çerçevesinde temaslarda bulunuyor. Tabii en önemli konu da İran'ın oluşturduğu tehdit” dedi. Joseph, Schulte'nin, ABD için UAEK'da “kritik bir rol” oynadığını ve İran'ı uranyum zenginleştirme faaliyetlerini yeniden askıya alma yolunda hareket ettirmede uluslararası destek sağlamaya yoğunlaştığını kaydetti.