'Kutsal Kent'e Deprem Müzesi

Pamukkale'deki Hierapolis Antik Kenti'nde bulunan hamam bazilikanın "deprem müzesi" olması için proje hazırlandı. Hierapolis Kazı Heyeti Başkanı İtalyan Ord. Prof. Francesco D'Andria, arkeoloji literatüründe "kutsal kent" olarak adlandırılan Hierapolis'in MS 60 yılında büyük bir deprem yaşadığını, kentin büyük bölümünün bu depremde yıkıldığını anımsattı. Frontinus kapısının yanında yer alan hamam bazilikanın yaşanan büyük depremin izlerini günümüze taşıyan yapılardan olduğunu kaydetti.

Bazilikanın deprem kuşağındaki Denizli'de anıtsal bir yapı olarak dikkati çektiğini belirten D'Andria, "Hamam bazilika, bir doğal felaket olan depremi anlatan en güzel örneklerden. Duvarlarındaki yarıklar, depremin neler yaptığını gösteriyor. Bu nedenle bu yapının olduğu gibi korunmasını istedik. Biz arkeologlar, bu tür yapılara müdahale edilmesini istemeyiz. Tıpkı İtalya'daki eğik olmasıyla ünlü Piza Kulesi gibi" dedi.

D'Andria, hamam bazilikanın "deprem müzesi" olarak korunması amacıyla statik proje hazırlandığını, çalışmanın onaylanmak üzere ilgili koruma kuruluna sunulacağını söyledi. Kazı başkanı projeye destek olmaları için de İstanbul'dan özel bir firmayla görüştüklerini dile getirdi.