Kutuplardan Yakıcı Tehlike Sinyali



Kuzey Kutbu’ndaki içbuzulun 20-30 yıl içinde yaz döneminde tamamen eriyeceği açıklandı. İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’nden Peter Wadhams, 20-30 yılda Kuzey Kutbu’nun tüm deniz buzunun tamamen kaybedileceğini, ancak daha kısa zamanda büyük ölçüde inceleceğini, yaz döneminde, yaklaşık 10 yılda Kuzey Buz Denizi’nin açık bir deniz halini alacağını duyurdu. Wadhams, İngiliz kâşif Pen Hadow liderliğindeki bir ekibin, ilkbaharda 73 gün boyunca elde ettiği verilere dayanılarak çıkarılan sonuçları Londra’da açıkladı.

Hadow ve ekibinin incelediği yaklaşık 450 kilometrelik alanda ortalama kalınlığın 1.8 metre olduğunu söyleyen Wadhams, buzulun yazın daha hassas duruma geldiğini, 1.8 metre kalınlığın yıl içinde oluşmuş buzula işaret ettiğini, iklim değişikliğinin somut göstergesi olarak yıllarca süren buzul birikmelerinin hızla azaldığını belirtiyor. Araştırmaya imza atanlardan Dünya Doğayı Koruma Vakfı’ndan Martin Sommerkorn, araştırmanın çok karanlık bir tablo çizdiğini, buzul tabakasının tahmin edilenden daha hızlı eridiğini vurguluyor. Sommerkorn, buzulun tamamen erimesinin, bölgede yaşayan hayvanların neslinin tükenmesinin yanı sıra okyanuslarda su seviyesinin yükselmesine, hava değişikliklerine, dalgalara ve sera etkisine yol açan gazların çok yüksek oranda salımına neden olacağına dikkat çekiyor.

Toksik maddelerde artış var

Bu arada, Alp dağlarındaki buzulların da küresel ısınma nedeniyle erimesiyle buzulların içindeki yüksek oranda toksik kimyasal maddeler açığa çıktı. İsviçreli uzmanların araştırmasında, Alp dağlarındaki göllerin Kalıcı Organik Kirleticiler (KOK) ve içinde DDT’nin de olduğu yüksek oranda toksik madde barındırdığı ortaya kondu. Araştırma ilk kez, buzulların erimesinin, ‘çevreye yıkıcı etkisi’ olabilecek bir kirlilik kaynağı olduğunu göstermeyi amaçlıyor.

Çok dirençli, atmosfer yoluyla uzak mesafelere taşınabilen KOK’ların buzullar içinde olması uzmanları şaşırtmadı; beklenmeyen, bu maddelerin yeni tortularda bu kadar yer almasıydı. 90’ların sonundan beri bulunan kimyasal madde miktarının, 1960 ve 70’lere oranla küresel düzeyde daha yüksek olduğunu gören uzmanlar bu durumun buzulların hızla erimesine yol açan küresel ısınmayla açıklanacağını düşünüyor.