Kuyumcukent'ten İstanbul Vizyon Park

Kurduğu Kuyumcukent Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (KUYAŞ) ile inşaat alanında faaliyete başlayan Kuyumcukent, ''İstanbul Vizyon Park'' projesini satışa sundu. Yenibosna'da Kuyumcukent'in yanında yükselen yeni iş rezidans projesi olan İstanbul Vizyon Park'ın 2011'in ilk yarısında teslimatı hedefleniyor. 150 milyon dolarlık yatırım yapılan ve tamamlandığında 250 milyon dolara mal olacak İstanbul Vizyon Park, 5 ofis bloku ve gerektiğinde üretim için de kullanılabilecek çok amaçlı 2 blok ile toplam 807 birimden oluşuyor. Kuyumcukent ile birlikte tamamlandığında 500 milyon dolara ulaşacak proje için şu ana kadar 400 milyon dolar harcandı.

Tamamlandığında tüm Kuyumcukent kompleksi ile birlikte toplam 902 bin metrekare alanda yer alarak İstanbul'un ''en büyük'' metrajlı ve en kapsalı gayrimenkul projesi olacak İstanbul Vizyon Park, ofis, rezidans ve atölye blokları, 5 yıldızlı business otel, alışveriş merkezinden oluşuyor. İstanbul Vizyon Park'ta şu ana kadar 570 bin metrekare alanın inşası tamamlandı.

KUYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erdal Metiner, projenin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Kuyumcukent'in 1.600 kuyumcu esnafının hayata geçirdiği bir proje olduğunu anımsattı. Kuyumcukent'in kurduğu KUYAŞ'ın tamamen gayrimenkul sektöründe faaliyet göstereceğini belirten Metiner, ''İstanbul Vizyon Park ilk projemiz, ama son olmayacak. Yeni projeler üzerinde çalışıyoruz. Şu anda iş dünyasına yönelik inşaat projelerine odaklandık ama önümüzdeki günlerde uygun koşullar olursa konut projelerine de sıcak bakabiliriz'' dedi. İstanbul Vizyon Park tamamlandığında sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin en büyük projesi olacağını söyleyen Metiner, ''Projenin inşaatlarının yüzde 80'inin tamamlanmış olması bizim müşterilerimize leasing avantajı sunma imkanımızı sağladı. Şu anda, yüzde 5 peşinat ve sıfır faizle 60 ay vade imkanı veriyoruz. Banka kredisi alamayanlara biz kredi açabiliyoruz'' diye konuştu. Metiner, Merkez Bankası Grup Merkezi, Darphane Saymanlık Veznesi, İstanbul Kuyumcular Odası ve birçok ulusal bankanın grup merkezleri ve Merkez Bankası Takas ve Saklama Merkezi gibi önemli kurum ve kuruluşlarının burada şimdiden yerlerini aldıklarını kaydetti.
    
''Yüzde 50'nin üzerinde satılmış durumda''
    
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Metiner, inşaata 2009 yılında başladıklarını ve şu anda yüzde 80-85 seviyesinde tamamlanan projenin yüzde 50'nin üzerinde satıldığını belirtti. Metiner, ''Altın en gözde yatırım araçlarından biri. Kuyumcular bundan sonra altını gayrimenkulde mi görüyor?'' şeklindeki bir soruya karşılık da şunları kaydetti:

''Altının aşırı değerlenmesi kuyumcuların avantajına gibi görünüyor ama aslında bizim dezavantajımıza. Kolay müşteri bulamıyorsunuz, bu da işsizlik yaratıyor. Potansiyelimiz yüzde 50-60 düşmüş durumda. Altının bu kadar aşırı değerlenmesinden mutlaka bir gün dönüş olacağı kanaatindeyiz. Sektör mensuplarından bazıları altının aşırı değerlendiğini düşünerek gayrimenkule kayıyorlar. Ama bizim öyle değil. Biz şahıs firması değiliz. Yeni kazançlar sağlamak için bu alana girdik. 1.600 ortağın sinerjisi ile projeyi gerçekleştiriyoruz. Kuyumcukent'in elinde var olan değerli varlıkları daha kazançlı bir alanda değerlendirmek için gayrimenkulü tercih ettik.''
    
''2012'den itibaren ortaklara kar payı dağıtmayı düşünüyoruz''
    
Projeden ofis satın alanlar arasında sadece kuyumcular değil değişik meslek gruplarının yer aldığını ifade eden Metiner, başka bir soruya karşılık da, rezidans ve 5 yıldızlı otel projelerinin temellerini 2011 yılında atacaklarını bildirdi. Bölgede 3 arsalarının daha bulunduğunu ifade eden Metiner, onlar üzerinde de proje geliştirmeyi düşündüklerini kaydetti. Rezidans ve otel yatırımı ile birlikte toplam proje bedelinin 1 milyar doları bulacağını ifade eden Metiner, 2012'den itibaren ortaklara kar payı dağıtmayı düşündüklerini belirtti. Bir başka soruya karşılık da Metiner, bunun Türkiye'de leasing ile satılan ilk gayrimenkul projesi olduğunu belirtti.
    
Verilen bilgiye göre brüt 34,57 metrekare ile 345,69 metrekare arasında değişen ofislerin fiyatı 86 bin dolar ile 570 bin 500 dolar arasında değişirken, brüt 260,57 metrekare mağazanın fiyatı da 960 bin 500 dolar olarak belirlendi.