Kuzey Ege'de Erozyon Tehdidi

Edremit Körfezi'nde yaşanan kıyı erozyonuna, Balıkesir İl Genel Meclisi el attı. Bölgeye ilişkin akademisyenlerin görüşünü alan meclis, konuyla ilgili komisyon kurma kararı aldı.

Balıkesir İl Genel Meclisi, son toplantısında, Altınova ve Ören'deki kıyı erozyonuna dair Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kıyı Mühendisliği Öğretim üyesi Yardımcı Doç. Dr. Emel İrtem'i konuk etti. İrtem, bölgede 1963'te başlayan erozyon sonucu kıyı çizgisinin yaklaşık 450 metre gerilediğini kaydetti. Bunun 83 bin metrekareye denk düştüğünü dile getiren İrtem, "Bu, aynı zamanda milli servet kaybıdır. Bölgedeki turizm potansiyelini de tehdit etmektedir. Yakında denize girilecek sahil bile kalmayabilir. Altınova'daki kıyı erozyonu, Madra Çayı'ndan kaçak kum alımına bağlıdır. Çayın o güzel kumu artık kıyıya gelemiyor. Siz doğaya müdahale ettiğinizde, doğa da en kısa zamanda sizden intikamını alıyor. Altınova'da yaşanan kıyı erozyonu, böyle bir intikamın sonucudur" dedi.

Altınova'daki erozyondan Madra Barajı'nın sorumlu tutulduğunu anımsatan İrtem, ancak erozyonun daha önce başladığını vurguladı. Burhaniye Ören'de de önemli oranda kıyı erozyonu yaşandığına dikkat çeken İrtem, "Ören'de bazı turistik tesislerin bulunduğu yerde, kumsalın eni 15-20 metreydi. 4 Eylül 2005'de ise bu 2.5-4 metreye kadar indi" diye konuştu.

Körfez Belediyeler Birliği ve Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, Ören plajlarında daha önce erozyon olmadığını kaydetti. Akova, "Burhaniye'de Karınca Deresi var. Yüz yıllar boyunca getirdiği alüvyonlar, Ören plajlarını beslemiş. Ama son yıllarda dereden sürekli kum alınınca kıyı erozyonu yaşanmaya başlandı. Doğal denge de bozuldu. Dereler şimdi mil getirmiyor. Getirilen mil yanlış yönlere gidiyor, plajları besleyemiyor. Devlet Su İşleri, DLHM, köy hizmetleri, orman bölge müdürlüğü gibi farklı kurumlar bir araya gelip, sorunu incelemeli ve çözüm yolları üretmelidir" dedi.