‘Kuzey’in Rüyası’ Bekçilere Emanet



Adapazarı’ndan Karasu’ya, oradan Bartın’a uzanan demiryolu projesindeki çalışmalar maliyet artışından dolayı yaklaşık 1 yıldır sekteye uğramış durumda. Ulaştırma Bakanlığı, maliyet artışına gerekçe olarak projedeki değişikliği, Ak Parti Sakarya Milletvekili ise balçık tarlalarını gösteriyor.

Hürriyet'ten Burak Coşan'ın haberine göre, Batı Karadeniz’i, Marmara ve İç Anadolu bölgelerine bağlayacak ‘Rüya proje’ olarak adlandırılan ‘Adapazarı-Karasu Limanı-Ereğli-Bartın Bağlantı Hattı Demiryolu’ Projesi yaklaşık 1 yıl önce tam anlamıyla durdu. İhaleyi alan şirketin Adapazarı’ndan Söğütlü’ye kadar getirdiği demiryolu için bir çok noktada şantiyeler, hayalet kasabalar gibi. Onlarca iş makinesi çalışacağı günü beklerken, işçilerin kalması için hazırlanan prefabrik konutlarda da sadece şantiyelerin güvenliğini sağlayan bekçiler ikamet ediyor.

320 milyon lira yatırım

Yaklaşık 320 milyon lira bedelle 2010 yılında ihale edilen ve 7 yılda tamamlanması planlanan 55 kilometrelik Adapazarı- Karasu demiryolu hattının çalışması zeminde ortaya çıkan ‘öngörülemeyen’ sebeplerden dolayı durdurulmak zorunda kaldı. Sakarya’nın kuzeyinde yapılması planlanan projenin ihalesini alan Seza İnşaat firması, projenin yüzde 35’ini tamamlamış olmasına rağmen yaklaşık 1 yıldır çalışmalara devam edemiyor. Çalışılan hat üzerinde bir çok noktada çalışmanın izlerine rastlanabiliyor. Tren yolunun geçeceği hat üzerinde köprü ayakları bile yapılmış durumda.

Arazi bataklık çıktı

Projenin bu yıl tamamlanması gerektiğini ancak maliyet artışı sebebiyle çalışmaların durdurulduğunu ifade eden AK Parti Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik, “Projeyi alan firma zeminde öngörülemeyen sorunlarla karşılaştı. Bazı bölgelerde balçık zeminle karşılaşıldı. İşleri bir hayli zorlaştı. Taş dolgu ile yapılması gereken yerler için başka yöntemlerin kullanılması gerekti. Bir süre çalışmalar devam etti. Ancak bu da maliyetleri bir hayli arttırdı. Bundan sonraki süreçte ne olacağı konusunda yetkililer gerekli çalışmaları yapıyor. Yıl sonuna kadar yarım kalan iş ve üst yapı yatırımları için bir ihale daha gerçekleştirilecek. İhale sonrası yapılacak incelemelerin de bitmesiyle çalışmalar ancak 2014 yılında tekrar başlayabilecek” dedi. 

Yeni ihale yapılmayacak

Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü Yetkilileri ise iddaları kabul etmedi. Projede yapılan bazı değişiklikler sonrası maliyetlerde artış yaşandığı bilgisini veren yetkililer, “Maliyet artışı sebebiyle Ulaştırma Bakanlığı inceleme yapılmasını istedi. Bu yüzden projede yavaşlama oldu. Proje tam anlamıyla durmuş değil. Küçük çapta çalışmalar devam ediyor. İncelemeler sonuçlandığında çalışmalara tekrar başlayacak. Yeniden ihale yapılması gibi bir durum söz konusu değil. İhaleyi alan firma projenin inşaasına devam edecek.” diye konuştu.

Projenin durması Sakarya’da faaliyet gösteren Medyabar adlı haber sitesi tarafından da gündeme getirilmiş ve ihalenin tekrarlanmasının  beklendiği ifade edilmişti.

Proje ile bölgede ticaret artacak

AK Parti Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik yapılacak tren yolu hattı ile Karasu Limanı’nın iç noktalarla bağlantısının sağlanacağını ifade etti. Bartın’a kadar uzanan tren yolu hattı ile lojistik masrafların düşürüleceğinin altını çizen Çelik, “Bölgede hammaddenin iç kesimlere, sanayi çevrelerine ulaşımı kolaylaşacak. İç kesimlerde üretilen malın limana ulaşımı da rahatlayacak” dedi.

1 milyonluk demir ticareti

Projenin tamamlanmasını bekleyen firmalardan birinin de Karasu’da yatırımını tamamlamak üzere olan Gazi Metal firması olduğunu ifade eden Hasan Ali Çelik, sadece bu firmanın, proje ile toplamda 1 milyon tonluk işlenmiş demir ticareti yapacağı bilgisini verdi. Çelik, kamulaştıma bedelleri konusunda ise bir sıkıntı olmadığını, yaklaşık 2500 kişi ile anlaşma sağlandığını söyledi.