"Kybele, Fransa’da Sabotaj Yapılarak Batırılmış Olabilir"



"İzmir-Foça-Marsilya Tarihe Yolculuk Projesi" kapsamında hazırlanan, Fransa'daki Türkiye Mevsimi kutlamaları için eski çağ Foçalılarının izlediği rotayı takip ederek Marsilya'ya ulaşan ve burada sulara gömülen "Kybele" adlı teknenin, bağlı bulunduğu marinada batmasında sabotaj şüphesinin bulunduğu iddia edildi. Kybele'nin kaptanı ve 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği Başkanı Osman Erkurt, teknenin marinaya ait makineler ve Fransız dalgıçların yardımıyla su üstüne çıkarıldığını ifade ederek, "Teknede yaptığımız incelemede herhangi bir delik ya da hasara rastlamadık. Bu, sabotaj ihtimalini güçlendiriyor" dedi.

Arkas getirecek

Erkurt, bir teknenin batması için su alması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Teknenin ya gövdesinde ya da dibinde delik olması lazım. Ama Kybele sapasağlam şekilde su altından çıkarıldı. Geriye tek ihtimal kalıyor, o da su tahliye pompalarının ters çalıştırılarak teknenin içine su basılması. Teknenin bu yolla batırıldığını düşünüyoruz. Fransız makamlarınca tutulan raporlarda teknenin bilinmeyen bir nedenle battığı belirtildi. Resmi olarak pek bir şey yapamıyoruz. Ancak bir çok Fransız yetkili, bu durumdan utanç duyduklarını açıkladı. Gemiyi su yüzeyine çıkardıktan sonra yüzdürdük, sorun gözülmüyor. Şu anda battığı marinada ve aynı yerde duruyor. Maalesef bir güvenlik önlemi alınması mümkün olamıyor. Ana sponsorumuz olan Arkas, bir kaç gün içinde teknenin Türkiye'ye getirilmesini sağlayacak."

Erkurt, Ermeni diasporasının etkili bir konumda olduğu Marsilya'da bazı kesimlerden hoşnut bir karşılama göremediklerini, geminin battığını öğrendiklerinde bunun bir sabotaj olduğunu tahmin ettiklerini kaydetti.

Pes etmeyiz

Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'na bir rapor göndereceklerini kaydeden Erkurt, "Biz pes etmeyeceğiz. 2013 yılında Marsilya, Avrupa'nın kültür başkenti. Bu etkinlikler kapsamında tekrar gideceğiz. Tekneyi üçe de bölseler yapıştırıp yine gideriz. Yaşanan olay bizi hırslandırdı" dedi. Kybele'nin Türkiye'ye getirildikten sonra İstanbul 2010 etkinliklerinde kullanılacağını bildiren Erkurt, teknenin sigortalı olduğunu, ancak bilimsel bir çalışma olması nedeniyle yüksek bir bedelle sigortalanmadığını söyledi.

Tarihi rota izlendi

Kybele, 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği'nce hazırlanan ve İzmir Fransız Kültür Merkezi ile "Mare Nostrum" adıyla geliştirilen işbirliği çerçevesinde 8 Haziran'da İzmir'in Urla ilçesinden yola çıkarıldı. Phokialıların M.Ö. 600'lü yıllarda koloni kurduğu Velia, Alalia, Nice ve Antibes limanlarına uğrayarak bin 700 millik bir rotayla Marsilya'ya götürdü. Ankara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal ile çoğu üniversiteli 20 kürekçi ve 3 yelkencinin görev aldığı tekne, sadece yelken ve kürek kullanılarak Marsilya'ya ulaştırıldı. 15 Kasım'da Türkiye'ye getirilmesi planlanan tekne, 26 Ekim'de Marsilya Marinası'nda esrarengiz şekilde battı.