Lafarge, YLOAC’ı Alan Cimpor’un Ortağı Çıktı

Son yılların gözde alanlarından çimento sektörünün üzerinde bir yandan 2008 yılına yönelik kaygı bulutları dolaşırken öte yandan da el değiştirmelerin sonu gelmiyor. Son ayların en önemli satın alma operasyonlarından biri Orta Anadolu Çimento’nun satışı oldu. Şirketin sahibi YİBİTAŞ-Lafarge ortaklığı aralarındaki anlaşmazlık yüzünden şirketi elden çıkarma kararı almış ve geçtiğimiz mart ayında Portekiz çimento devlerinden CIMPOR ile el sıkışmışlardı. 535 milyon euroluk satışın ardından CIMPOR, Ankara’da 100 milyon euroluk yeni bir çimento yatırımı kararı daha almıştı.

Sektörün yeni oyuncusu CIMPOR’un kim olduğu yönündeki araştırmadan ilginç bir sonuç çıktı. Dünyanın en büyük çimento üreticisi Fransız Lafarge, CIMPOR’un da yönetim kurulunda üç üye bulunduran yüzde 12’lik hisseye sahip önemli ortaklarından biri çıktı. Yani YLOAÇ’ı satan da alan da Lafarge ortaklığı oldu. Böylece Lafarge sadece ortağını değiştirmiş oldu.

Türkiye operasyonu
Cimpor, Türkiye’de Yibitaş ile Lafarge ortaklığının Yozgat, Çorum ve Sivas çimento fabrikalarıyla Hasanoğlan, Nevşehir ve Samsun öğütme ve paketleme tesislerini satın aldı. Böylece 3.5 milyon ton çimento üretim kapasitesine ve 1.6 milyon ton klinker (çimento hammaddesi) üretim kapasitesine kavuştu. Ayrıca Ankara, Kapadokya ve Karadeniz Bölgesi’nde 12 hazır beton tesisi ile 1.7 milyon metreküp beton üretim kapasitesinin de sahibi oldu. Bunların yanı sıra Bünyan ve Lalahan’da 2 agrega ocağı da CIMPOR’a geçti. Cimpor’un Türkiye’deki çalışan sayısı şu anda 760 olarak açıklandı.

Avrupa’nın 6. büyük çimentocusu
Portekizli Cimpor, 1976 yılında Portekiz devlet şirketi olarak kurulmuş. 1994 yılında borsada işlem görmeye başladı. 1998 yılında şirketin yüzde 90’ı, 2001 yılında son yüzde 10’u özelleştirildi. Dünya çapında 11 ülkede faaliyet gösteren çimento üreticisi bir grup. 2006 yılı cirosu 1.6 milyar euro. Dünyanın 9. Avrupa’nın 6. büyük çimento üreticisi. Hisselerinin yüzde 12 gibi önemli kısmı ve yönetim kurulunda üç üyelik Lafarge Grubu’na ait. Lafarge, dünya ve Avrupa’nın en büyük ikinci çimento üreticisi. Lafarge’ın kurulu kapasitesi 140 milyon ton. Cimpor, 2011 yılına kadar toplamda 12 milyon tonluk üretimde artış hedefliyor. Bunun 5.5 milyon tonu satın almalardan, 6.5 milyon tonu ise organik büyümeden elde edilecek. Böylece şirketin kurulu kapasitesi 40 milyon tona yükselecek. Şirket, Türkiye’de 2007 yılı itibarıyla 538 milyon dolarlık satın alma kararının ardından 100 milyon euroluk da yeni yatırım kararı açıkladı.