Lagina’da Sessizlik



Muğla’nın Yatağan ilçesindeki Lagina antik kentinde yapılan kazıların Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişlerinin raporları doğrultusunda Bakanlar Kurulu kararı ile iptal edildiği bildirildi.

Mahkeme süreci işliyor

Lagina ören yerine ruhsatsız bina ve tandır kuyusu yapıldığı ve fıstık çamı dikildiği iddialarıyla ilgili olarak, 2863 sayılı kanunun “1. Derece Arkeolojik SİT Alanlarını Koruma Kullanma Yönetmeliği” gereğince Yatağan Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu belirten Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, mahkeme sürecinin halen devam ettiğini bildirdi. Vali Altıparmak, “Lagina kazı evi deposuna nereden geldiği ve menşei belli olmayan envanterlik eser bulunduğu, ilgili müzeye teslim edilmediği ve taşınır kültür varlıklarının müzelere alınmasına ait yönetmeliğe aykırı uygulamaların yaşandığı” iddialarıyla ilgili de ayrıca suç duyurusunda bulunulduğunu ifade ederek “Kazı iptal edildiği için 2009 yılına ait 175 adet envanterlik eser müze müdürlüğüne getirildi. Lagina ören yeri Muğla Müze Müdürlüğü denetiminde olup gece iki bekçi, gündüz bir bekçi ve diğer personeller tarafından korunmaktadır” dedi.

‘Araştırma yapmayın’

Lagina Kazısı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tırpan ise Bakanlar Kurulu kararının iptali için Danıştay’a başvurduğunu belirterek kazının iptalinin “Bilimsel araştırma yapmayın” anlamı taşıdığını söyledi. Lagina, geçmişi MÖ 3. yüzyıla dayanan bir dini merkez olarak biliniyor.