Lamartine Evi Tire’nin Umudu



Ünlü Fransız siyasetçi, yazar ve şair Lamartine’in yaşamının bir bölümünü geçirdiği Tire’deki evinin restore edilmesi için çalışma başlatıldı.

Fransa’da en çok saygı duyulan siyasetçi ve şairler arasında yer alan ve Osmanlı-Fransız ilişkilerinin gelişiminde önemli paya sahip olan Lamartine’in 1850 yılında Fransa’daki siyasi çekişmeler nedeniyle Osmanlı İmparatorluğu’na geldiğini, kendisine Padişah Abdülmecid tarafından konak ve arazi hediye edildiğini ifade eden İçelli, “Lamartine daha sonra yazdığı kitaplarında Tire’de geçirdiği dönemden ve Anadolu insanından övgüyle bahsetti. Kendisine hediye edilen konak en güzel Türk mimarisi örneklerini taşıyordu. Zaman içinde bakımsızlık nedeniyle konağın sadece ön duvarı ayakta kalabildi. Konağın bu durumu düzenlediğimiz toplantıda gündeme geldi. Fransız Konsolosluğu ve İzmir’de faaliyet gösteren bazı şirketlerle restorasyon konusunda çalışma başlatma kararı aldık” diye konuştu.

Büyük bölümü yıkılan evi Lamartine’in kitaplarında tarif ettiği şekilde yeniden yapacaklarını kaydeden İçelli, “Evde Lamartine’in özel eşyaları ve Padişah Abdülmecid ile yazıştıkları mektuplar da sergilenecek. Evi restore ederek Tire turizminin ana çekim merkezi yapmayı planlıyoruz” dedi.

Lamartine’in Fransa’da halen çok sevildiğini ve Lamartine Evi’nin kurulması halinde bir çok ziyaretçiyi Tire’ye çekebileceklerini dile getiren İçelli, “Lamartine’in Beyrut’ta kaldığı ev restore edildi ve bu ev sayesinde bölgede önemli bir turizm hareketliliği yaşandı. Restorasyon kararına en çok Lamartine’in doğduğu yer olan Macon kasabasından yetkililer sevindi” diye konuştu.