Lapseki Belediyesi’nin Su Kaynaklarını Kiralama Serüveni



Çanakkale'nin Lapseki Belediyesi Meclisi, 2016 yılının Aralık ayında yaptığı oturumda, ilçe halkının yedek su ihtiyacını karşılayan su kuyularının kiralama yetkisini oy birliği ile AKP'li belediye başkanı Eyüp Yılmaz'a verdi. Yılmaz, bir süre sonra bu su kaynaklarını geçtiğimiz yıllarda altın ve gümüş işletmeciliği yapmak üzere işletme ruhsatı alan özel bir şirkete kiraladı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Sözcü’den Mehmet Andaç’ın haberine göre; Şahinli Köyü'nde faaliyet gösteren şirket, ÇED raporuna göre 8 milyon ton cevher işleyecek ve 1 ton cevherin işletilmesi için ise 4 ton su kullanılacak. Lapseki Belediyesi'nin, ilçenin yedek su kaynaklarını madencilik şirketine kiraya vermesinin ardından ilçede su ihtiyacı baş gösterince belediye çareyi yeni su kaynağı olarak Bayramdere Barajı seçildi. Barajdaki suda arsenikli çıkınca belediye çareyi bu kez arıtma tesisi kurmakta buldu.

"Belediye Açıklama Yapmak Zorundadır"
Yaşanan su skandalı ile alakalı açıklamalarda bulunan CHP'li İl Genel Meclis Üyesi Hicri Nalbant; “Lapseki Belediyesi'nce, Lapseki halkının yıllardır içme ve kullanma suyu olarak kullandığı kuyular Belediye Meclisi kararıyla şirkete kiralandı. Bu kuyular yaklaşık 30 yıldır kullanılıyordu. Oysaki bu sular yöredeki toprakların, meyvelerin, sebzelerin, ağaçların, kuşların, börtü böceğin hakkı olan sulardır. Vahşi madencilik için kullanılmamalıdır. Bu suyun nereye, ne amaçla verildiği konusunda Lapseki Belediyesi açıklama yapmak zorundadır” dedi.

Foto: Sözcü

"Arsenik Değeri 2 Katın Üzerinde"
İDA Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Bilir Akkuş
, ilçe halkının kullandığı bu suyun tahlil edilmesi ve kamuoyuna açıklanması gerektiğini belirterek; “Şu anda Lapseki'nin içme ve kullanma suyu Bayramdere Barajı'ndan karşılanmaktadır. Bayramdere Barajı'nda yapılan su tahlillerinde de suda ki arsenik değeri normal olması gereken değeri 2 katı üzerinde çıkmıştır. Bu nedenle de kullanım suyu olarak kullanılması için arıtma tesisi kurulmuştur. Lapseki, Çardak ve köylerde kullanılan suyun kullanılabilirliğine ilişkin tahliller yapılmalı ve halk bilgilendirilmelidir” dedi.

Belediyenin konuyla ilgili açıklama yapmasını beklerken, Lapseki Belediyesi'nin su kuyularını kaça ve ne kadar süreliğine kiraladığı ise öğrenilemedi.