"Le Corbusier: Mimarlık Sanatı" Sergisi


Le Corbusier altın oran ve insan ölçülerinden
geliştirdiği ‘Modulor’ u anlatıyor


Yirminci yüzyılın en ünlü mimarı, modernist mimarinin kurucusu, şezlongun yaratıcısı Le Corbusier (1887-1965) Netherlands Architecture Institute tarafından düzenlenen, şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı sergiyle anılıyor.

Mekan tasarımı, mobilya, yapı çizimleri ve kentsel tasarım örneklerinin dışında gerek Le Corbusier’ye gerekse Picasso, Braque, Ozenfant, Gris, ve Léger gibi çağdaşlarına ait çizim, resim, fotoğraf, kolaj, film ve heykellerden oluşan 450 parçalık sergi 26 Mayıs’ta açılacak. 3. Uluslararası Rotterdam Mimarlık Bienali kapsamında düzenlenen ve 2 Eylül’e kadar Rotterdam’da kalacak sergi bu tarihten sonra da Londra, Lizbon, Weil ve Rhein gibi kentlere gidecek.






Le Corbusier'nin 1929 yılında
tasarladığı şezlong
Vitra Design Museum ve Le Corbusier Vakfı'nın destek verdiği "Le Corbusier – Mimarlık Sanatı" sergisinde büyük ustanın işlerinin yanısıra, Le Corbusier dünyasını şekillendiren, çalışma biçimini yansıtan nesnelere de yer veriliyor. Serginin girişinde, İsviçre kökenli Fransız mimarın Paris Sevres Sokağı’ndaki stüdyosu bulunuyor. Le Corbusier’nin odası için yaptığı orjinal duvar, Notre Dame Kilisesi için yaptığı çizimleri gerçekleştirdiği çalışma masası, ağzından düşürmediği piposu, Picasso gibi çağdaşlarının resimleri ve Le Corbusier dünyasına ait pek çok nesneyle ustanın dünyasına tanık olabiliyorsunuz.

Le Corbusier'nin Paris
Molitor binasındaki stüdyosu
Modernist mimarinin karmaşık teorilerini herkesin anlayabileceği şekilde 5 prensipe indirgeyen usta; bu ilkeleri 1927 yılında Stuttgart’ta yaptığı sıra evleri örnek göstererek sunmuştu. Fikirleri dünya çapında büyük ilgi uyandıran Le Corbusier çağının çığır açan mimarı olarak ismini belleklere kazıdı. Yapıları, yazıları ve kişiliğiyle yirminci yüzyılın en önde gelen figürlerinden biri olan Le Corbusier, yaşadığı dönemde eleştirilere hedef olduysa da, günümüz mimari ve şehircilik anlayışını derinden etkileyen eserleriyle ölümsüzler arasına girdi. Le Corbusier için yapılan son retrospektif sergi 1986 yılında Paris’teki Centre Pompidou’da gerçekleştirilmişti.


Ayrıntılı bilgi için tıklayınız