LEED Sertifikası İnsan Sağlığını Tehdit mi Ediyor?



Aecom’un yapımı 2009'da tamamlanan LAPD genel merkez binası Mayıs ayında ABD Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) taraıfndan LEED 'Altın' sertifikası ile ödüllendirilmişti (üstte).

Amerikan yeşil bina akreditasyon sistemi LEED; "sağlıklı ve güvenli yapılı çevre hakkında yanıltıcı izlenim" vermesi nedeniyle, çevre ve insan sağlığı alanında araştırmalar yürüten Environmental & Human Health Inc'in (EHHI) eleştiri oklarına tutuldu.

Anna Witson'un bdonline.co.uk'de yayımlanan haberine göre, 1997 yılında ABD'de kurulan bağımsız araştırma örgütü EHHI, yayımladığı raporda, LEED akreditasyonuna sahip binaların, içinde yaşayanlar ve çalışanlar için toksik bir çevre yaratabileceğini iddia etti.

Sürdürülebilirlik alanında önde gelen uzmanlardan olan Amerikalı mimar William McDonough da, geçtiğimiz yıl Building Design dergisine yaptığı açıklamada, mimarlık mesleğinin, binalarda kullanılan toksik malzemeleri göz ardı ederek "ölüm makineleri" yarattığına dikkati çekmişti.

Mayıs ayı sonunda yayımlanan "LEED Sertifikasyonu: Enerji Verimliliği ile İnsan Sağlığının Çatıştığı Nokta" (LEED Certification: Where Energy Efficiency Collides with Human Health) başlıklı raporda, EHHI, LEED'in en üst derecesi olan 'Platin'e, hava kalitesini korumaya dair herhangi bir kredi elde edilmeden de sahip olunabildiğini ortaya çıkardı.

Bu saptama doğal olarak, LEED standartlarının bugüne dek, 'enerji tasarruflu' binalar yaratmanın insan sağlığı üzerine olası etkilerinin ayırdına varamayan hukukçular, şirketler ve kurumlar tarafından benimsendiği yönünde endişe uyandırdı.

Raporda, LEED sertifikasyon sisteminin; "yapı malzemeleri arasında tehlikeli olduğu bilinen kimyasallar bulunmasına rağmen, sağlıklı ve güvenli bir yapılı çevre" yönünde yanılıtıcı izlenim verdiği sonucuna varıldı.

Raporu kaleme alan Yale Üniversitesi Risk Analizi ve Çevre Politikaları profesörü John Wargo konuya ilişkin yaptığı açıklamada:

"ABD Yeşil Binalar Konseyi'nin LEED sertifikalandırma programı, binalarda enerji verimliliğini etkin biçimde teşvik etmiş olsa da, özellikle sızdırmaz binalar; yapı malzemeleri, temizlik ürünleri, pestisitler ve diğer tehlikeli maddeler ile yakıt tüketimine bağlı toksik kimyasalları yoğun ölçüde barındırıyor. Konsey'in en prestijli ödülü 'Platin' sertifikasına sahip olan binalarda bile, tehlikeli kimyasalları bertaraf etmek için yeterli önlemin alındığı söylenemez." dedi.

Haber, bdonline.co.uk'den derlenmiştir.