Letonya'nın En Yüksek Binası Türklerden

NATO zirvesi nedeniyle hareketli günlerin yaşandığı Letonya'da, ülkenin en yüksek binasını da içeren en büyük inşaat projesini bir Türk şirketi yürütüyor.

Başkent Riga'da, havaalanından kente giderken dikkat çeken inşaat sahasında Mesa Şirketler Topluluğu'nun projesi çerçevesinde 4 konut kulesi yükseliyor. Söz konusu projenin, ''Letonya'nın en büyük inşaat projesi'' olduğu belirtiliyor.

Riga'da projeyi yöneten mimar Ozan Turhan'ın verdiği bilgiye göre ''Panorama Plaza'' olarak adlandırılan çalışma, Letonya'da bu sektördeki ilk Türk projesi olarak tanınıyor.

Türkiye'de geliştirilen ve Türkiye'den 15 milyon avroluk malzemenin kullanılacağı, yaklaşık 250 milyon avroya malolması beklenen proje, 350 Letonyalıya da iş sağlıyor.

Mimar ve Mühendis Barbaros Özakan ve Teoman Üstoğlu'nun görev yaptığı, Letonya'daki ilk anahtar teslimi inşaat projesi olan ''Panorama Plaza'' çerçevesinde, 130 bin metrekare alan üzerinde, Riga şehir merkezi ile havaalanı arasındaki, Riga'yı diğer büyük şehir ve tatil beldelerine bağlayan ana arter üzerinde, 4 kulede toplam 700 konut dairesi yaratılıyor. Tesislerde 500 araçlık kapalı garaj, 500 araçlık açık park alanı da bulunacak. Kulelerin önündeki 5 katlık alışveriş merkezinde de büro ve dükkanların yanı sıra spor salonu ve yüzme havuzları da yer alacak.

Mesa İmalat A.Ş. tarafından geliştirilen tünel kalıp teknolojisinin ve Türkiye'nin seçkin ürünlerinin kullanıldığı konut kulelerinden 27 kat olan birincisinin tamamlandığı ve gelecek ay teslim edileceği belirtildi. 32 katlık ikinci kulenin inşasında da 24. kata ulaşıldığı ifade edildi.

Yetkililer, bu tesislerdeki konut ve işyerlerinin yüzde 90'ının satıldığını, projenin tamamının 2009 yılında Letonyalılara teslim edileceğini, daire ve dükkan satışlarında metrekare fiyatlarının 3 ila 6 bin avro arasında değiştiğini bildirdiler.

Mimar Ozan Turhan, Mesa'nın Türkiye'de geliştirdiği kaliteli projelerin Letonya'da beğeni ve güven kazanmasından duydukları memnuniyeti dile getirirken ''Mesa'nın Letonya'da tek Türk inşaat firması olmasından gurur duyuyoruz'' dedi.

Turhan, 1969?da kurulan ve 28 şirketi bir araya getiren Mesa Şirketler Grubu'nun, 1981'den itibaren yurtdışına açıldığını, halen Libya, Polonya, Kazakistan ve Rusya gibi ülkelerde projeler yürütüldüğünü, bugüne kadar 5,5 milyon metrekare inşaat ve 50 bin konut yapıldığını bildirdi.