Libya Alacakları için Anlaşmaya Varıldı, Çözüm Özveriyle Sağlanacak



Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Libya Kamu İşleri Bakanı Matuk Muhammed Matuk ve beraberindeki heyet ile görüştü. Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Bakan Çağlayan, Libya ile geçmişten gelen alacak sorunlarının çözülmesi için anlaşmaya varıldığını kaydetti. Alacak sorununun karşılıklı anlayış ve özveri ile rahatlıkla çözülebileceğini belirten Çağlayan önceliğin sorun yaşayan ve hayatta kalan firmaların tespitiyle başlayacağını anlattı.
Çağlayan, Libya'nın da Türkiye'den talep ettiği alacaklarını resmi belgelerle tevsik edeceğini söyledi. Çağlayan, Türk müteahhitlik firmalarının Libya'da 9 milyar dolarlık taahhüt üstlendiğinin altını çizerek, "10-12 milyar dolarlık alt ve üst yapı yatırımlarının ihaleleri de gerçekleştirilecek" dedi. Libya ile gelecek ay Serbest Ticaret Anlaşması imzalanacağını söyleyen Çağlayan, Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması konusunda da çalışmaların sürdüğünü belirtti.

7 milyar $'lık ihracat

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile beraber önceki gün Irak'a gerçekleştirdikleri ziyarete ilişkin de bilgi veren Çağlayan, Irak'ın Türk firmalarının birikmiş alacaklarının ilk kısmını gelecek bir hafta içinde, kalan kısmını da bir ay içinde ödeyeceğini bildirdi. Çağlayan, Türk firmalarının Irak'tan ne kadar alacaklarının bulunduğu sorusu üzerine, bu rakamın yaklaşık 150 milyon dolar civarında olduğunu söyledi. Irak'ın ihracatta 5. sırada yer aldığını belirten Çağlayan, ihracatın yüzde 50'den fazla arttığını belirterek, yıl sonunda 7 milyar dolara ulaşılacağını söyledi. Çağlayan, "Önümüzdeki 2 yılda bu rakamı 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz'' dedi. Çağlayan, Irak'ta 500'den fazla Türk firmasının 7 milyar dolarlık müteahhitlik taahhüdünü gerçekleştirdiğini söyledi.