Libya’nın inşaat şirketlerine faturası 4 günde 1 milyar TL

Milliyet gazetesinden Zeynep Aktaş'ın haberine göre bölgeyle bir şekilde bağlantısı bulunan, Akfen Holding, Tekfen Holding, Enka İnşaat, Anel Elektrik ve TAV Havalimanları’nın piyasa değeri 17-22 Şubat tarihleri arasında 981 milyon TL geriledi. 17 Şubat’ta 19.8 milyar TL olan 5 şirketin piyasa değeri 22 Şubat’ta 18.8 milyara düştü. Hisse senetlerinde yüzde 3 ile yüzde 9.8 arasında değer kayıpları oluştu.

Türk ekonomisi etkilenmez

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan JP Morgan, Libya’daki gelişmelerin Türkiye için değil, ancak Türk inşaat  şirketleri için büyüyen bir risk oluşturduğunu belirtti. Libya’ya yönelik büyüyen belirsizlik ortamında Türkiye-Libya ticari ilişkilerini değerlendiren JP Morgan, iki ülke arasındaki doğrudan ticaretin önemli seviyede olmadığını vurguladı. Bununla birlikte Libya’nın Türk şirketleri açısından Rusya’dan sonra ikinci büyük piyasa olduğuna dikkat çeken JP Morgan, Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı son verilere göre Libya’da 115 Türk şirketinin, 25 bin Türk personelle faaliyette olduğuna işaret etti. Türk şirketlerinin Libyalı otoritelerden aldıkları inşaat projelerinin 25 milyar dolara ulaştığını belirten JP Morgan, sadece 2010 yılında 2.6 milyar dolar tutarında yeni  proje alındığını vurguladı.

Türkiye’nin yıllık ortalama inşaat gelirinin 1 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde Libya’daki gerilimin kısa vadede Türkiye’nin dış dengelerine bir etkisi olmasının beklenmediğini ifade eden JP Morgan, Türk inşaat şirketleri için risk olduğunu kaydetti.