Likör Fabrikasına En Yüksek Teklif Aşçıoğlu'ndan



Gelir paylaşımı yöntemiyle tekrar satışa çıkarılan Mecidiyeköy'deki eski likör fabrikası arazisinin ihalesinde, 415 milyon 750 bin YTL ile idareye en yüksek payı, Aşçıoğlu-Ofton-Meydanbey-Omak İnşaat Ortak Girişimi verdi. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından gelir paylaşımı yöntemiyle 1 Temmuz 2008'de üçüncü kez satışa çıkarılan Mecidiyeköy'deki eski likör fabrikası arazisinin ihalesinde iki teklif alınmıştı.
 
İhalenin birinci etabında Aşçıoğlu-Ofton-Meydanbey-Omak Ortak Girişimi 615 milyon YTL satış toplam geliri üzerinden yüzde 50 şirket payı gelir oranı ile 307 milyon 500 bin YTL, Biskon Yapı-KLR İnşaat Ortak Girişimi de 750 milyon YTL satış toplam geliri üzerinden yüzde 27.5 şirket payı gelir oranı ile 206 milyon 250 bin YTL şirket payı geliri teklif etmişti.

Bugünkü açık artırmada Aşçıoğlu-Ofton-Meydanbey-Omak İnşaat Ortak Girişimi, ilk sözlü teklifinde önceki teklifini değiştirmedi. Ortak girişim, ikinci ve üçüncü sözlü teklifte bunları sırasıyla 632 milyon YTL yüzde 50 ve 316 milyon YTL ile 652 milyon YTL yüzde 50 ve 326 milyon YTL'ye çıkardı.

İhalede Biskon Yapı-KLR İnşaat Ortak Girişimi de ilk sözlü teklifte daha önceki ihalede verdiği teklifini artırarak 1 milyar YTL satış toplam geliri üzerinden yüzde 31.5 şirket payı gelir oranı ile 315 milyon YTL şirket payı geliri teklif etti. Ortak girişim, ikinci ve üçüncü sözlü tekliflerinde ise 1 milyar YTL satış toplam gelirini aynı seviyede tutarken, bunun üzerinden şirket payı gelir oranını ikinci sözlü teklifte yüzde 32.5'e, şirket payı gelir oranını da 325 milyon YTL'ye yükseltti. Ortak girişim üçüncü sözlü teklifini 1 milyar YTL satış toplam geliri üzerinden yüzde 33 şirket payı gelir oranı ile 330 milyon YTL üzerinden verdi.

Açık artırmanın ikinci oturumunun birinci aşamasına daha sonra ara verildi. Aradan sonra kapalı teklife geçilerek, kapalı zarf usulüyle isteklilerin teklifi alındı.

İhalenin ikinci oturumunda, Aşçıoğlu-Ofton-Meydanbey-Omak İnşaat Ortak Girişimi, 831 milyon 500 bin YTL satış toplam geliri üzerinden yüzde 50 şirket payı gelir oranı ile 415 milyon 750 bin YTL ile en yüksek teklifi verdi.

Arazi üçüncü kez satışa çıktı

Mecidiyeköy'deki eski likör fabrikası ve müştemilatının 25 Nisan 2008'deki ilk ihalesine en yüksek teklifi, 295 milyon 700 bin YTL ile açık artırmanın tek katılımcısı olan Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı vermişti. İhalenin sonucu onaylanmazken, gerekçe olarak, "ihaleye sadece tek firmanın katılması, bundan dolayı kamuoyunun vicdanının huzursuz olabileceği" gösterilmişti. 30 Mayıs 2008'de yapılan tekrarlanan ihalede Kiler Grubu, başka katılımcı olmadığı için ihaleden çekilmiş, bunun üzerine İhale Komisyonu Başkanı ihaleyi iptal etmişti.

İhalenin yapıldığı salonda bulunan Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, ikinci bir spekülasyona mahal vermemek için ihaleye girmeme kararı aldıklarını, tek katılımcı olduğu sürece ihalede yer almayacaklarını bildirmişti.

Arazi, Emlak Konut GYO tarafından gelir paylaşımı yöntemiyle 1 Temmuz 2008'de üçüncü kez satışa çıkarılmıştı. İhalede, 307 milyon 500 bin YTL ile idareye en yüksek payı Aşçıoğlu-Ofton-Meydanbey-Omak İnşaat Ortak Girişimi vermişti. Biskon Yapı-KLR İnşaat Ortak Girişimi de 750 milyon YTL satış toplam geliri üzerinden yüzde 27.5 şirket payı gelir oranı ile 206 milyon 250 bin YTL şirket payı geliri teklif etmişti.

İhalenin açık artırmayı oluşturan ikinci etabı ise bugün gerçekleştirildi.

Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Demiröz, daha önce AA muhabirine yaptığı açıklamada, arazinin 3 emsalden oluştuğunu ve 95 bin metrekare inşaat alanı bulunduğunu belirterek, arazide iş merkezi, ofis, büro, çarşı, çok katlı mağaza, alışveriş merkezi, otel, motel, rezidans, konaklama tesisi, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu, kültürel tesisler, yönetim binaları, banka ve finans kurumlarının yer alabileceğini bildirmişti.

Arazinin satışından elde elde edilecek gelir, Konut Edindirme Yardımı (KEY) geri ödemelerinde kullanılması planlanıyor.