'Likör'deki Projemiz Burj el Arab Gibi Yabancıyı Çekecek'



Aşçıoğlu İnşaat'ın Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, "Yelken Otel" olarak tanınan ve Dubai'nin pazarlamasında büyük etkisi olan Burj el Arab binası gibi, İstanbul Mecidiyeköy'deki Likör arazisi üzerine yapacakları Selenium projesi ile dünya gayrimenkul piyasasını İstanbul'a çekeceklerini söyledi. Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) iştiraki Emlak Konut Gayrıimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) tarafından açılan Likör Fabrikası arsası için açılan ihaleyi, 831.5 milyon YTL'lik satış toplam geliri üzerinden Emlak Konut'a yüzde 50 bir başka deyişle 415 milyon 750 bin YTL'lik pay önererek kazanan Aşçıoğlu İnşaat'ın başı çektiği ortak girişim grubu, yatırım için harekete geçti.

84 milyon YTL avans yattı

Grup, Türkiye'nin en değerli gayrimenkulleri arasında gösterilen Likör arazisi üzerinde yapacağı iş merkezi ve rezidans projesi için ihale sözleşmesini önceki gün Emlak Konut İdaresi Merkezi'nde imzaladı. 831.5 milyon YTL bedelli ihalenin 84 milyon YTL ön avansını yatırıp ihale sözleşmesine imza koyan konsorsiyumda en büyük paya sahip Aşçıoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, imzanın ardından yaptığı açıklamada, İstanbul'un Moskova ile birlikte gayrimenkul piyasası tarafından yıldızı parlayacak şehirler olarak gösterildiğine işaret ederek, şunları söyledi:

2009'da hafriyat başlar

"Dubai'nin pazarlamasında büyük etkisi olan Burj el Arab binası gibi, Likör arazisi üzerine yapacağımız Selenium projesi ile dünya gayrimenkul piyasasını İstanbulumuza çekeceğiz. Emre Arolat başkanlığında kurulacak yerli ve yabancı danışman mimarların konsorsiyumu ile çizilecek proje ortaya çıktıktan sonra 2009 ocak ayında projenin hafriyatına başlarız. Bu ihaleye ödediğimiz parayla Emlak Konut İdaresi'nin gerçekleştireceği konutlarla orta halli vatandaşlarımızı ev sahibi yapacağımızdan dolayı mutluluk duyuyorum."

İsviçreli Viatrans İstanbul pazarına öncelik veriyor

Konsorsiyumda yüzde 40 payla ortak olan İsviçre kökenli IRU'nun yan şirketlerinden Viatrans SA, Türkiye'de Viatrans Gayrimenkul Geliştirme Kiralama ve Ticaret Anonim Şirketi unvanıyla yeni bir şirket kurarak ortak girişim grubuna dahil oldu. İmza törenine katılan Viatrans Gayrimenkul Geliştirme Kiralama ve Ticaret A.Ş. Başkan Yardımcısı Haydar Özkan, gayrimenkul, reasürans alanlarında şirketleri bulunan Viatrans'ın özellikle son dönemde tüm dünyada hissedilen uluslararası finansal sıkıntıları da dikkate alarak, gayrimenkul konusunda dünyanın gelecek vaadeden ülkelerinde doğrudan veya dolaylı gayrımenkul yatırımlarını arttırmak arzusunda olduğunu vurguladı. Bu çerçevede İstanbul ve Moskova pazarlarına stratejik öncelik verdiklerini belirten Özkan, şöyle devam etti: "Şirketin temel prensibi, hedef pazarlarda saygın ve güvenilir yerel ortaklar ile pazarın en cazip yerlerinde geliştirilecek projelerde yer almaktır. Türkiye'nin inşaat sektöründe başarıyla faaliyet gösteren ve saygın kuruluşlarından bir tanesi olan Aşçıoğlu İnşaat A.Ş ile Viatrans SA'nın bu yöndeki arayışlarıyla birebir örtüşmektedir. İki şirket İstanbul'da Likör fabrikası arazisi üzerinde tüm dünyada ses getirecek, gerek mimari tasarımı gerek sunduğu yaşam kalitesi ve gerekse inşaat kalitesi bakımlarından örnek bir projeyi birlikte hayata geçirmeye karar vermişlerdir."

Ali Sami Yen'deki projeyle uyumlu siluette inşa edilecek

* 200 milyon dolarlık yatırım öngörülüyor.
* Mimar Emre Arolat ile anlaşma sağlandı.
* Hafriyata Ocak 2009'da başlanacak.
* Aşçıoğlu'nun diğer projeleri gibi Selenium adını taşıyacak.
* Rezidans ve ofisler yapılacak.
* Proje kapsamında dağınık haldeki elektronikçileri bir araya getirecek 25 bin mertrekarelik çarşı planlanıyor.
* Likör'ün yanındaki Ali Sami Yen arazisi üzerine kurulacak rezidans ve alışveriş merkezi projesiyle benzer çizgi taşıyan bir siluette binalar olması isteniyor.
* Ortak girişim grubunda, Aşçıoğlu İnşaat'ın yüzde 42, Viatrans'ın yüzde 40, Ofton İnşaat'ın yüzde 12, Meydanbey İnşaat'ın yüzde 3, Omak'ın yüzde 3 payı bulunuyor.

Üçüncü ihalede satılabildi

Tekel'in Mecidiyeköy'deki eski Likör fabrikası ve müştemilatının gelir paylaşımı yoluyla satışı 3. ihalede gerçekleşti. Aşçıoğlu Ortak Girişimi en yüksek payı verdi.