Limanlarda Kıyım Başladı


TC Devlet Demiryolları'na ait limanların ihale süreçleri başladı. 6 limandan ilk ihaleye çıkarılacak olan Mersin Limanı için yatırımcıların son teklifleri dün alınırken Liman-İş sendikasının ÖİB aleyhine açtığı iki ayrı dava da sürüyor.

Sendika'nın "Mersin Limanı Raporu"nda, son beş yılda 353 milyon dolar gelir, 192 milyon dolar kar elde eden limana özellikle yatırım yapılmadığı ve gerekli yatırımların özelleştirme kararının alınmasına kadar bekletildiği belirtildi. Raporda, özelleştirmeye çıkılacak TC Devlet Demiryolları'na (TCDD) ait limanın ekonomik potansiyelini gerçekleştirmesi için 50 milyon dolarlık yatırımın yeterli olduğu ifade edildi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) rakamlarına göre Mersin Limanı 2004'te 48,5 milyon dolar kar etti.

Liman-İş'in Mersin Limanı Raporu'nda, 1990'larda yıllık 45 milyon dolar olan liman giderlerinin, yaşanan işgücü yenilenmemesi ve amortisman değerlerindeki düşüş sonrası 25 milyon dolara gerilediği ve bu sayede "Liman karlılığının giderek arttığı ve artmaya devam edeceği" vurgulandı.

Raporda Mersin Limanı'ndaki en önemli sorunun, diğer TCDD limanlarında olduğu gibi "araç gereç yetersiliği" olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi: "Özellikle konteyner yükleme ve boşaltmasında kullanılan 'Gantry Crane' gibi araçların sayısı oldukça yetersizdir. TCDD bu araçların sayısının arttırılması yerine 2000'den bu yana özel sektörden bu araçları kiralama yolunu tercih etmekte ve özel sektöre kira bedeli ödemektedir. Limanlar Dairesi tarafından Ulaştırma Bakanlıığı ve Hazine'ye yapılan başvurular dikkate alınmamakta, bu araçlar alınmamaktadır. Ancak her ne hikmetse TCDD limanlarının bu talipleri, limanların 06.01.2005 tarihinde özelleştirme programına alınmasının hemen ardından gerçekleştirilmiş, yatırımlar 2005 Yatırım Programı'na alınmıştır"

Liman-İş raporunda "Hazine ve Maliye Bakanlığı, diğer KİT'lerde yapıldığı gibi bilerek ve isteyerek tüm raporları ve talepleri yok sayarak adeta limanların faaliyetini baltalamaktadır. Liman'ın acil ihtiyacı bulunan 6 adet Gantry Crane'in limana satın alınması gerekmektedir. Bütün bu yapılacak işlerin ortalama maliyeti 50 milyon dolar civarındadır" dendi. "Yasadışı trafik sorunu"na da değinilen raporda şu görüşlere yer verildi:

"Limanın stratejik konumu nedeniyle birçok açıdan yasadışı trafiğin gözdesi olması kaçınılmazdır. Mersin Serbest Bölgesi'ne yönelik birçok haberde de görüldüğü üzere Mersin adeta uyuşturucu ve kaçakçılığın merkezi haline gelmiş bulunmaktadır. Akaryakıt ve kaçak mal girişinin özellikle serbest bölgeden sürekli olarak akması da tesadüf değildir. Liman denetiminin ve kamu otoritesinin ortadan kalkması durumunda Denizcilik İşletmeleri limanlarının özelleştirmelerinin ardından yaşanan kaçakçılık olaylarının daha fazlası da bu bölgeden yapılacaktır."