''Listeye Giren Yerlerin Dünyada Ekonomik Kaderleri Değişiyor''



Fotoğraf: Mehmet Güldaş

Harran Üniversitesi (HRÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu, Göbeklitepe'nin UNESCO dünya mirasları geçici listesine alınmasına ilişkin, ''Göbeklitepe'nin listeye alması sevindirici bir olay, çünkü bu listeye giren yerlerin dünyada ekonomik kaderleri değişiyor'' dedi.

Yrd. Doç. Dr. Kürkçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'nın Güneydoğusu'ndaki Örencik köyü yakınlarında yer alan Göbeklitepe'de, her yıl Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsünden bir ekip tarafından arkeolojik kazı çalışmalarının yürütüldüğünü belirtti.

Bu çerçevede 1995 yılında başlatılan kazı çalışmalarında, günümüzden 12 bin yıl öncesine ait insanlarının yapmış oldukları tapınak kalıntılarına rastlandığını hatırlatan Kürkçüoğlu, bunların 'T şeklinde', dairesel planlı yapılar olduğunu ifade etti.

Söz konusu kazı alanında çıkan tarihi yapının dünyanın ilk tapınak merkezi olarak kabul edildiğini aktaran Kürkçüoğlu, şunları kaydetti:

''Heykel ve taş kabartma sanatına ait dünyadaki ilk örneklerin burada yer alması önemli. Göbeklitepe, tarım tarihi yönünden de önemli bir yer. Çünkü buradaki insanlar yaşadıkları dönemde tarım yapmayı biliyorlardı. Göçebe düzenden avcı ve toplayıcı düzene geçiş dönemi olarak bilinen bu dönemde insanlar tarımla uğraşıyordu''.

Alman Arkeoloji Enstitüsünde görevli Arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt başkanlığında sürdürülen çalışmalarda geçen yıl kazı başkan yardımcısı olarak görev alan Cihat Kürkçüoğlu, ''Göbeklitepe'nin listeye alması sevindirici bir olay, çünkü bu listeye giren yerlerin dünyada ekonomik kaderleri değişiyor'' dedi.

Bilgi çağında insanların bilhassa turistlerin internetten UNESCO'nun listesine bakarak, burada yer alan merkezleri gezdiğini aktaran Kürkçüoğlu, ''Bu listeye giren yerlerin ekonomik yapıları değişmiştir. Şanlıurfa'da bu açıdan önemli kazanımlar elde edecektir. Göbeklitepe, şu anda geçici listeye alındı. Asıl listeye girmesi için bir takım kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Bunların da yerine getirilmesiyle Göbeklitepe'nin önemi daha da artacaktır'' şeklinde konuştu.