Loft Dairelerin Fiyatı Rezidansları bile Solladı

Teknik Yapı'nın Uprise Elite projesi

Amerika'da yaklaşık 60 yıl önce başlayan, tarihi alanların ve işyerlerinin restore edilerek yaşam alanına dönüştüğü "loft daireler", Türkiye'deki lüks konut projelerinin de vazgeçilmezi oldu. Birkaç yıl önce belli firmaların projelerinde öne çıkardığı loft daireler, bugün birçok konut projesinin yapımında prestij olarak öne çıkıyor. Loft konutların satışı için genellikle projenin tamamının satılması bekleniyor. Milyon dolarlarca fiyat biçilen loft daireler, krize rağmen evini hayaline göre tasarlamak isteyen elit kesim tarafından yoğun ilgi görüyor.

Amerika'da 100 yıllık binaların tarihi eser olarak kabul edilmesi ve bu yapıların dokunulmazlığı nedeniyle, mekânlar bölme ya da duvarlarla bile ayrılamıyor. Tuvaletlerin bile duvarla ayrılmayıp alanın içine dahil olduğu mekânlar Amerika'da marjinal yaşayan ve vaktinin çoğunu dışarıda geçiren insanlara yönelik satışa çıkarılıyor. Türkiye'de ise "loft" konsepti Amerika'dan farklı olarak üst gelir grubuna yönelik pazarlanıyor. Türkiye'deki loft daireler de bölmesiz ve duvarsız büyük alanlardan oluşuyor. Böylece firmalar, loft daireleri daha ucuza mal ediyor, ancak diğer dairelerden kat kat daha pahalıya satıyor.
 
Loftlar geleceğin vazgeçilmezi olacak

Türkiye'de yapılan konut projelerinde birçok dairenin loft olarak tasarlandığını ancak bu dairelerin tam anlamıyla loft özellikler taşımadığını belirten Remax Loft Broker'ı Metin Beysüngü, Türkiye'nin ABD'den loft konseptini değil sadece ismini transfer ettiğini anlattı. Loft dairede bir ailenin yaşayamayacağını dile getiren Beysüngü, "Yıllarca Chicago'da bir loft dairede yaşadım. Orada loft dediğimiz kavramın çıkış noktası eski işyerlerinin restorasyonu ve ressam, müzisyen gibi entelektüel sanatçılara hitap ediyor olması. Loft daireler, Amerika'da çok popüler olduğu için burada uygulanıyor. Firmalar loft daireleri hızla satıyor. Ancak sattıran sebep konsept değil isim. Loft dairelerin metrekaresi Türkiye'de 10 bin doları bile bulabiliyor" dedi.

İlk olarak Uphill Court Ataşehir projelerinde fiyatı yaklaşık 850 bin TL'den 28 adet loft daire satışı gerçekleştiren Teknik Yapı, şimdi de Uprise Elite projesi dahilinde Uprise Towers'a 140 metrekare büyüklüğünde tek loft daire inşa etmeyi planlıyor. Dairenin fiyatlandırmasını henüz yapmadıklarını belirten Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, bu sene içinde başlamayı planladıkları bir projede 40 metrekarelik 20'ye yakın daireyi yarı loft şeklinde üretmeyi planladıklarını açıkladı. Dairelerin içine direkt asansörlerin çıkacağını anlatan Durbakayım, "Birkaç bloktan oluşan projemiz uygun zamanı ve yeri bekliyor. Dairelerin büyüklüğü yaklaşık 100 metrekare olacak ve tek odadan oluşacak" dedi. Loft daireleri daha çok batı kültürü almış, yenilikçi ve sade insanların tercih ettiğini dile getiren Durbakayım, gerçek anlamda loft dairelerin tek ve büyük salondan oluştuğunu, mutfağın ve yatak odasının bir arada bulunduğunu, Türk insanının bu tip loft dairelere alışık olmaması nedeniyle, orijinal loft daire tipinde değişiklikler yaparak mimari özellikler kazandırdıklarını ifade etti.
 
Dumankaya, loft sayılarını artırıyor

Geçtiğimiz aylarda 350 dairelik Vizyon projesini satışa sunan Dumankaya İnşaat, dairelerin 4 adedini loft olarak inşa etti. Vizyon projelerindeki loft dairelerin 196 metrekare civarında olduğunu ve 1 milyon 94 bin TL bedeli olduğunu belirten Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, bu daireleri satışa sunmadıklarını, projenin bitişine yakın satmayı düşündüklerini söyledi. Geçen hafta satışa sundukları bin 53 dairelik Göztepe İkon projelerinde de loft daire sayısını 12'ye çıkardıklarını anlatan Dumankaya, bu dairelerin 140 metrekaresinin 1 milyon 200 bin olduğunu kaydetti.

Sinpaş Genel Müdür Yardımcısı Seba Gacemer ise, Bosphorus projesinde 24 dairenin loft olduğunu ifade etti. 222 metrekare olan loft dairelerin 755 bin TL fiyatla satışa sunulduğunu kaydeden Gacemer, 1 yılda bu dairelerden 11 adet sattıklarını açıkladı. Aqua City projesindeki birinci etapta bulunan 6 adet loft dairenin 4 tanesini sattıklarını anlatan Gacemer, "Bu dairelerin fiyaları ise 453 bin TL ile 599 bin TL arasında değişiyor. 229-233 metrekare arasında değişiyor. Tavanları yüksek. Yerden tavana kadar cam var. Bütün manzarayı evin içine alıyor. A plus müşterilerin tercihi. Yeni projelerimizde loftları artıracağız. Loftları projelere değer katan ev tipleri olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.