Tarihi Yarımada'ya 'Siyanür' Tehdidi

Eminönü Belediye Başkanı'nın "Kapalıçarşı'dan akan siyanür, tarihi eserlerin altını oyuyor" demesine Dernek'ten tepki geldi. Eminönü'nde karayolu altgeçidinde kanalizasyon ve atık su odasını temizleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden 2 işçinin zehirlenerek ölmesi ve ölümlerin nedeni olarak kuyumcuların kanalizasyona bıraktığı siyanür gösterilmesi, gözleri bu bölgeye çevirdi.

'Alttan eriyor'
2 bin 800 kuyumcu atölyesinden kanalizasyona karışan siyanürün Tarihi Yarımada'yı tehdit ettiği ileri sürülürken, içlerinde Yerebatan Sarnıcı'nın da bulunduğu çok sayıda tarihi eser, alttan erimeye başladı. Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, "Bölgedeki kuyumcu atölyeleri yıllarca ihmal edilmiş.Yeteri kadar arıtma sistemleri kurulmamış. Kuyumcu atölyelerinde kullanılan siyanür nedeniyle, bölgede güvercinler ölüyor. Ağaçlar sararıyor. Eminönü'nde yaşayanlar gece camlarını açamıyorlar" dedi. Er, "Tarihi eserler altından erimeye başladı. Eğer bir tarihi eser, bu cami olabilir ya da Kapalıçarşı olabilir, yıkılırsa sürpriz olmaz"diye konuştu.

'Çarşı'da imalat yok'
Kuyumcular Derneği Başkanı Alaattin Kameroğlu, siyanür kullanan büyük kuyumcuların tamamının Yenibosna'da kurulan kuyumcu kente taşındığını belirtirken, Kapalıçarşı Esnaflar Derneği Başkanı Hasan Fırat da Kapalıçarşı'da imalatçı bulunmadığını savundu.