Londra'da devboyutlu bir sergi: "Türkler: Bin Yılın Yolculuğu, 600-1600"

22 Ocak'ta Londra'daki Kraliyet Sanat Akademisi, Türklerin Orta Asya'dan İstanbul'a ve daha da ötelere yayılan sanatsal ve kültürel zenginliğini konu alan çok önemli bir sergi açıyor. "Türkler: Bin Yılın Yolculuğu, 600-1600" adını taşıyan sergide yer alan tekstil ürünleri, elyazmaları, hat sanatı örnekleri, ahşap ve metal işçiliği örnekleri ile seramikler sunulacak.

Sergi, batıya göç sırasında Orta Asya'nın doğu sınırlarından başlayarak Doğu Avrupa'da Balkanlar'a kadar ilerleyen Türk kültürlerinin gelişim sürecini konu alan ilk sergi olması nedeniyle özel bir öneme sahip. Kraliyet Sanat Akademisi Başkanı Sir Nicholas Grimshaw, "Bu sergi, 1931 yılında büyük beğeni kazanan Uluslararası Pers Sanatı Sergisi'den bu yana bu ölçekteki ilk sergi niteliğinde ve Akademi'nin geçmiş yıllarda dünya kültürlerine yönelik olarak düzenlediği yıllık sergilerin çizgisinde bir seçki olacak" dedi.

Sergide, Topkapı Sarayı Müzesi ile İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi'ndeki önemli koleksiyonların yanısıra 11 ülkeden yaklaşık 37 kişi ve kurumun Avrupa ve ABD'deki çok sayıda özel koleksiyonundan seçilmiş 370'i aşkın yapıt yer alıyor. Louvre Müzesi, New York Metropolitan Sanat Müzesi, British Museum, Hermitage Müzesi gibi dünyanın en önemli müzeleri sergiye yapıt gönderecekler.

Serginin küratörlüğünü Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Filiz Çağman, Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer, Harvard Üniversitesi İslam Sanatları Profesörü David Roxburgh ile Kraliyet Sanat Akademisi'nden Adrian Locke ve Norman Rosenthal üstleniyor.

12 Nisan'a kadar sürecek olan "Türkler: Bin Yılın Yolculuğu, 600-1600" sergisinin ana sponsorluğunu Aygaz, Garanti Bankası ve Crus CT üstleniyor.