Londra'nın Simgesi "London Eye" 10 Yaşında



İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan ve şehrin "simgelerinden biri olarak kabul edilen" dev dönme dolap "London Eye" 10 yaşına girdi. Yapımı aşamasında tartışmalara neden olan ve İngiliz Parlamentosu ile ünlü saat kulesi "Big Ben"in tam karşısında, Thames nehrinin kenarında bulunan "London Eye" 2000 yılında yapıldı.

Geçici olarak 5 yıllık bir süre için inşa edilen ve sadece geçen yıl 25 milyon sterlinlik karıyla büyük bir turistik simge olmayı başaran "London Eye"ın şehrin simgesi olarak kalmasına karar verildi. 32 kapsülden oluşan ve yine sadece geçen yıl 4 milyona yakın, 2000 yılından bu yana ise 40 milyona yakın kişiyi taşıyan "London Eye"a, en fazla ilgiyi İspanyol, Fransız ve İtalyanlar gösterdi. David Marks ve Julia Barfield adlı mimarlar tarafından tasarlanarak yapılan "London Eye", 360 derecelik bir turu yaklaşık yarım saatte tamamlıyor.

135 metrelik dünyanın en büyük dönme dolabı 2000 yılında inşa edildiğinde modern görünümüyle, Londra'nın tarihi siluetine uygun olup olmadığı konusunda tartışmalara neden olmuştu.

London Eye, bu yılki yılbaşı kutlamalarında da, 10. yılı olması nedeniyle özel olarak ışıklandırılmış, dev dönme dolabın arkasında havai fişek gösterisi yapılmıştı.