Lord Foster'a İspanyol Kraliyet Ailesi'nden Ödül



Norman Foster, İspanyol Kraliyet Nişanı “Asturias Prensi Sanat Ödülü”nün 29’uncu sahibi oldu. İngiliz Kraliyet Kamarası tarafından verilen “Lord” ünvanına sahip dünyaca ünlü mimara ödülünü, Ekim ayında Oviedo’da gerçekleştirilecek bir tören ile Asturias Prensi takdim edecek.

Asturias Prensi Ödülü’ne layık görülmekten büyük bir onur ve heyecan duyduğunu belirten Norman Foster, yaşam kalitesinin yükseltilmesi için bir katalizör niteliği taşıyan tasarım alanının tanınması açısından böylesi bir ödülü çok önemsediğini dile getirdi. Foster bu başarıyı paylaştığı çalışma arkadaşları ve katkıda bulunan çok sayıdaki aktöre de teşekkürlerini sundu.

2009 Asturias Prensi Ödülü’nün Norman Foster’a layık görülmesi üzerine vakıf tarafından yapılan açıklamada, mimarlığın en soylu değerleri ile sürekli uzlaşısının Foster’ın ürünlerini öne çıkaran özellik olduğu belirtildi. Aynı zamanda mimarın yenilikçiliğe yaklaşımı, projenin her aşamasındaki kararlılığı, güncel teknolojiyi kullanımı ve sürdürülebilir kalkınmanın tüm prensiplerine itaat edişi gibi kariyerinin en önemsenen niteliklerinin altı çizildi.

Ödül sahibinin belirlenmesi için Oviedo’da bir araya gelen jüri üyelerinden Metropoli Vakfı Başkanı Alfonso Vegara tarafından önerilen Norman Foster, 1999 yılında da İngiliz Kraliyet Kamarası tarafından “Thames Bank Lordu” ünvanı ile onurlandırılmıştı. Foster, Asturias Prensi nişanının yanı sıra 50 bin Euro para ödülü, Joan Miró imzalı bir heykelcik ve sertifikanın sahibi olacak.

1981 yılında kurulan Asturias Prensi Vakfı tarafından verilen bu prestijli ödül, bilim, teknik, kültürel ve sosyal araştırmalar dallarında uluslararası ölçekte başarı gösteren kişi, grup ve kurumlara dağıtılıyor. Mimarlık, sinematografi, dans, heykel, müzik, resim ve diğer benzeri sanatsal ifade dallarında “insanoğlunun kültürel mirası”na olağanüstü katkıları bulunan isimlere verilen ödül, her sene sanat dışında edebiyat, “spor”, “sosyal bilimler” ve “uluslararası ortaklıklar” gibi sekiz ayrı dalda sahiplerini buluyor.

Asturias Prensi Ödülü’nün daha önceki sahipleri arasında mimarlar Santiago Calatrava ve Francisco Javier Sáenz de Oiza, film yönetmenleri Woody Allen ve Pedro Almodóvar ve müzisyen Bob Dylan gibi isimler bulunuyor.