Louvre'a Yeni Başlayanlar için Louvre-Lens



Görseller: © SANAA

Paris'teki Louvre Müzesi'nin Lille'deki uydusu olan Louvre-Lens'in temeli geçtiğimiz ay atıldı. Tasarımını SANAA, Imrey Culbert ve Mosbach Paysagistes'in birlikte geliştirdiği müzenin misyonu, halkın sanata nasıl bakacağını öğretmek olarak belirlenmiş. Bu doğrultuda, geleneksel sergileme düzeni terk ediliyor, her anlamda 'şeffaflık' benimsenerek eğitsel bağlamda yeni bir düzen oluşturuluyor.

Çoktandır beklenen Louvre-Lens'in inşaatında ilk kazma geçtiğimiz ayın başında (4 Aralık 2009) vuruldu. Kuzey Fransa'nın Lille kentinde, eski bir madenin üzerinde yülselecek olan Louvre-Lens'in tasarımı New York merkezli Imrey Culbert, Tokyo merkezli SANAA ve Paris merkezli Mosbach Paysagistes'e emanet edildi.

Louvre-Lens'in kuşbakışı görünümüParis'teki Louvre Müzesi'nin şubesi olan ve 27 bin 870 metrekarelik bir inşaat alanına sahip Louvre-Lens'te; Louvre koleksiyonundan yüzlerce değerli parçayı içeren gezilebilir depolama alanları ile galerilerin yer aldığı 7000 metrekarelik sergi alanı bulunuyor.

Imrey Culbert'ten mimar Celia Imrey, proje ile ilgili duygularını şöyle ifade ediyor: "Projedeki tasarım ortaklarımız, Fransa Kültür Bakanı Frederic Mitterand, Louvre Müzesi yetkilileri ve eski maden işçileri ile birlikte temel atma töreninin bir parçası olmak bana, bu müzenin, yalnızca bir kültür mekânı değil aynı zamanda maden endüstrisi ve savaşın yükünü çekmiş bir kentin yendiden doğuşunda anahtar etmen olarak ne denli önemli olduğunu hissettirdi."

Batı cephesinden görünüm

Louvre-Lens için seçilen 620 bin metrekarelik proje arsası, çevresindeki dokudan daha yüksek bir kotta yer alıyor. Bu nedenle tasarım stratejisinde, peyzaja üstün gelen bir yapıdansa, onu yücelten ve onunla bütünleşen alçak tek katlı beş pavyondan oluşan bir tasarım tercih edilmiş. Yansıtıcı veya şeffaf olsun tüm yapılar proje alanını ince kıvrımlarla katediyor. Doğa ile yapıları kaynaştırmak amacıyla tüm hacimler yüksek yansıtıcılığa sahip cilalı alüminyum cephelerle örtülmüş. Böylelikle manzara, hava ve izleyicinin konumuna bağlı olarak çevrenin silik bir yansıması yaratılmış oluyor.

Imrey projeyle ilgili olarak, "Tasarımımız, iki yana açılan kanatlarıyla Paris'teki Louvre'yi anımsatıyor. Bu yeni müzeyi, Louvre Sarayı'nda bulunmayan özelliklere göre tasavvur ederek, hem gerçek anlamda hem de mecazi bir şeffaflık yarattık" açıklamasında bulunuyor.

Galerie du TempsDoğu yönündeki iki pavyon ana sergi salonlarını içeriyor. Işık geçirmeyen 'Galerie du Temps' (Zaman Galerisi), tarzına ve üretildiği yere bakılmaksızın, kronolojik düzende sunulan eserlerin bulunduğu yarı-kalıcı sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergileme biçimi ile Paris Louvre'den dikkat çekici biçimde ayrışıyor.









Multimedya kütüphanesi, müze dükkânı ve kafeteryanın yer aldığı dörtgen biçimli cam merkez pavyon, ana giriş ve yerel nüfusa hizmet eden bir kamusal alan olarak kullanılacak.

Süreli sergiler galerisi

Ziyaretçiler, müzenin depolama alanlarını ve eserlerin sergilenmeye hazırlandığı stüdyoları, geniş bir merdivenle erişilen Tanıtım Galerisi'nden gözetleyebilecekler. Ana depolama alanı, 15er kişilik küçük gruplar tarafından gezilebilecek. Sonraki pavyonda süreli sergilere yer verilecek ve sonuncusunda da 300 kişilik bir oditoryum yer alacak.

Louvre-Lens, kendine ait bölümler ile sanatsal, sosyal, eğitsel programlara ve etkinliklere sahip olacak. Kendi özel bir koleksiyonu olmayacak ama Paris Louvre'nin koleksiyonundan parçalarla dolu süreli sergilere ev sahipliği yapacak.

Müzenin ana hedefi halka, sanata nasıl bakılacağını öğretmek olarak belirlenmiş. Bunun için de eserler, en son bilgi ve iletişim teknolojilerinin desteklediği eğitsel bir bağlamda sunulacak. Sanat yapıtları, izleyicinin daha kolay anlaması için geleneksel müze bölümlerinden farklı olarak enlemesine tek bir hatta sergilenecek. Projenin 2012'de tamamlanması öngörülüyor.

Proje hakkında

Yer: Lens, Fransa
İşveren: Region Nord, Pas-de-Calais (Yerel yönetim)
İnşaat bütçesi: 150 milyon Avro
Beklenen ziyaretçi sayısı: 450–550 bin kişi/yıl (ilk yıl beklenen: 700 bin)
Sergilenecekler: Louvre koleksiyonu (Antik Çağ'dan 1850'ye Avrupa, Yakın Doğu / Kuzey Afrika). La Tour, Raphael, Fragonard, Veronese, Rembrandt ve Botticelli'nin eserleri

Mimari Proje Ekibi

SANAA (Tokyo): Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa / Mimar, Ekip başı
IMREY CULBERT LP (New York): Tim Culbert + Celia Imrey / Müzeografi, Galeri tasarımı
MOSBACH PAYSAGISTES (Paris): Peyzaj tasarımı

Mimarlık ve Mühendislik Ortak Girişimi

Bureau Michel FORGUE (Paris): Fiyatlandırma ve inşaat eksperliği
BETOM Ingénierie (Versailles): İnşaat mühendisliği
TRANSPLAN (Stuttgart): Enerji konsepti
Hubert PENICAUD (Paris): Çevre mühendisliği / tasarımı
Sasaki and Pertners – SAPS (Tokyo): İnşaat konsepti danışmanlığı
BOLLINGER + GROHMANN GmbH (Frankfurt): İnşaat ve cephe mühendisliği
ARUP LIGHTING (Londra): Yapay ve doğal aydınlatma
AVEL ACOUSTIQUE (Paris): Akustik mühendisliği
GROUPE CASSO (Paris): Yangın güvenliği

Diğer Ekip Üyeleri

EXTRA MUROS (Paris): Antoine Belin (Lens) / Proje uygulama mimarı
Studio Adriene Gardere (Paris): Müze ve sergileme tasarımı