'Lüks Cami' Törenle Açıldı



Zeynep Fadılloğlu'nun iç tasarımını yaptığı ve Gazi, Gassan ve Ghada Şakir kardeşlerin anne-babaları Semiha ve İbrahim Şakir anısına yaptırdığı Şakirin Cami'nin açılışı için tören düzenlendi.

Üsküdar Karacaahmet Mezarlığı'nın girişindeki cami için düzenlenen törene Şakir Ailesi'nin fertleri ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş katıldı.

Törende konuşma yapan Emine Erdoğan, tarihin bilinen ilk kadın cami tasarımcısı Zeynep Fadıllıoğlu'na özellikle teşekkür ederek, "Şatafata kaçılmamış, abartılmamış. Görenleri hayran bırakan, iç huzuru veren muazzam bir eser" dedi. Erdoğan İslam dininde kadın ile cami arasına asla mesafe konulmadığını kaydetti.

Caminin özellikleri

Üsküdar Karacaahmet Mezarlığı'nın girişinde yer alan ve 10 bin metrekarelik bir alana inşa edilen Şakirin Camisi'nin kapalı ve açık otoparkı bulunuyor. Caminin içerisi, 500 kişilik bir cemaat alabilecek kapasitede yapıldı.

Caminin projesi mimar Hüsrev Tayla tarafından hazırlandı. Caminin iç dekorasyon ve tasarımı Zeynep Fadıllıoğlu tarafından yapıldı. Yazıları ise hattat imam Hüseyin Kutlu tarafından tasarlanıp yazılarak kalemkar Semih İrteş tarafından uygulandı.

Arapça "müteşekkir" anlamına gelen Şakirin Camisi, yaklaşık 4 yılda tamamlandı. Dekorasyonunda Kayseri taşı, bronz-ahşap gibi malzemeler kullanılarak, sade, modern ve estetik bir ibadethane olarak tasarlandı.

35 metre yüksekliğinde 2 tane minaresi olan caminin kapalı ibadethanesinin üzerindeki kubbesi, alüminyum kompozit olarak seçildi. Kubbenin bina yüzeyleri metal döküm olarak yapıldı. Mihrap ve minber dokusu Selçuklu mimarisinden alındı, yaprak motifleriyle hat sanatı gibi çalışıldı.