Lüks Konut İnşaatında File Sistemi Bile Yokmuş!



Birgün Gazetesi'nin haberine göre, Kartal’da lüks konut inşaatında önceki gün yaşanan faciada yaşamını yitiren işçilerin cenazeleri memleketlerine gönderildi. İşçilerin emniyet kemerlerinin olmadığı öne sürülürken, işçi yakınları şantiyede file sisteminin bile bulunmadığını söyledi.

İnşaatın 16’ncı katında çalışırken üzerinde bulundukları iskelenin çökmesi sonucu önceki gün yaşamını yitiren Hasan Doğan (53) ile Sinan Doğan’ın (22) baba-oğul olduğu, Hasan Doğan’ın diğer oğlunun da aynı inşaatta çalıştığı ortaya çıktı. İşçilerin emniyet kemerinin olmadığı ve inşaatta iskelede çalışan işçiler için koruma tedbirlerinin yetersiz olduğu iddia edildi. Baba-oğulun cenazeleri akrabaları tarafından alınarak Tokat’a, Salih Karayalı’nın cenazesi ise Ordu’ya gönderildi.

‘File olsaydı ölmezlerdi’

Yaşamını yitiren işçilerin akrabaları, yakınlarının ihmal sonucu öldüğünü söyledi. Sinan Doğan’ın amcası ve Hasan Doğan’ın kardeşi olan Orhan Doğan, olay yerinde iş güvenliğinin olmadığını belirterek “Ağabeyim ve yeğenimin çalıştığı katta file sistemi olsaydı yere çakılmazlardı. Vinç operatörü hava şartları nedeniyle dün çalışılamayacağını söylemiş, iskeleyi yapan usta da iskelenin yeterince sağlam olmadığını ve üzerine işçi çıkartılmamasını söylemiş, ama şefler yine de çıkmaları için zorlamış” dedi.

Kendisinin de inşaat işçisi olduğunu belirten Orhan Doğan, “Bana iskelenin kırıldığını söylediler. Ben geldiğimde ikisi de ölmüştü. Şantiyede iş güvenliği yok zaten, ben de inşaatçıyım ama böyle bir şantiye görmedim, iş güvenliği denilen bir şey yok şantiyede. Dün saat 13.00’den 16.30’a kadar şantiyede, olay yerindeydim. Ben gittiğimde hiçbir yetkili yoktu inşaatta zaten, sadece polislerle muhatap oldum” diye konuştu.

Hayatını kaybeden Hasan Doğan’ın akrabası Celalettin Baler de “Görünen köy kılavuz istemez. Kader diyoruz ama burada gerçekten ciddi anlamda ihmaller zinciri var. Sadece bu olayda değil, bir sürü insan ölüyor, denetim yok, ihmal var, başka bir şey değil” dedi.