Lüks Konutların Yeni Adresi Osmaniye



Bakırköy'ün en eski yerleşim birimlerinden Osmaniye'yi inceledik. Altı yedi yıl önce en büyük adliye sarayı olarak inşa edilen Bakırköy Adliye Sarayı, Osmaniye'yi kamuoyunun gündemine taşımıştı. İki yıl önce açılan Marmara Forum Alışveriş Merkezi de bölgenin gelişmesine hız kazandırdı. İncirli'deki Metro İstasyonu'ndan başlayıp Veliefendi Hipodromu'nun karşısındaki Salıpazarı'na kadar uzanan Osmaniye'de, inşaat şirketlerinin yeni konut projeleri yükseliyor. Osmaniye'de başlayan bu gelişme, Kartaltepe bölgesinde de başlamış durumda. Para Dergisi’nden Bülent Ekimci’nin haberine göre her iki bölgede de inşaatların hızla yükseldiği üç ayrı proje var. Bölgedeki eski fabrika arazilerinde de yeni inşaat projelerinin başlaması an meselesi. Osmaniye ve Kartaltepe'de asıl büyük gelişme ise kentsel dönüşüm başladığında gerçekleşecek.

Yaşlı binalar yıkılacak

Osmaniye ve Kartaltepe'de bulunan binaların hemen hepsi 1999 depremi öncesi inşa edilen beş katlı yaşlı binalardan oluşuyor. Gayrimenkul uzmanlarına göre bölgedeki binaların hepsinin yıkılıp yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi (IBB), bölgede henüz imar değişikliği yapmamış. Kat irtifakının yükseltilmesinin bölgeyi yeniden canlandıracağı ve inşaat firmalarının ilgisini artıracağı görüşü hakim. Arayış içinde olan müteahhitlerin de bölgede emsal oranlarının artmasını beklediği söyleniyor.

Fabrikaların yerine lüks konut yapılacak

E5 Çevre Yolu ile Bakırköy Sahil Yolu arasında kalan ve Veliefendi Hipodromu'nun karşısında bulunan bölgede, çok sayıda eski fabrika arazisi var. Osmaniye ve Kartaltepe'deki iki yeni konut projesi de bu eski fabrikaların arazilerinde inşa ediliyor. Kiler GYO ve Halk GYO'nun inşa ettiği Bakırköy Referans projesi, Osmaniye'de eski Derby Fabrikası'nın 13 bin metrekarelik arazisi üzerinde yükseliyor. Dimar Yapı'nın Vezüv Konakları projesi ise eskiden Vezüv Soba Fabrikası'nın bulunduğu beş dönümlük arazi üzerinde inşa ediliyor. Gül İnşaat, Gül Yapı ve Cevher İnşaat'ın Osmaniye'deki İncirli Konakları ise bölgedeki en büyük projelerden biri. 27 dönümlük çok miraslı araziyi satın alan Selahattin Cevheri, arazinin bir kısmını Bakırköy Belediyesi Sosyal Tesisi için terk etmiş. Sekiz bloktan oluşan İncirli Konakları ise 13 bin 4Ü5 metrekare arazi üzerinde inşa ediliyor.

Osmaniye'deki Metro İstasyonu'nun yanında üzerinde lunapark ve dükkanların bulunduğu Türk Çimento Fabrikası'nın sahibi Mehmet Kurt'a ait 24 bin metrekare büyüklüğündeki araziyi Marmara Forum'un sahibi Multi Development'in satın aldığı söyleniyor. Bölgedeki gayrimenkul uzmanlarına göre eski Aksu İplik Fabrikası'nın boş binaları yıkılıp yerine yeni bir projeye ev sahipliği yapabilir. Zaten hemen yanında da Kiler ve Halk GYO'nun inşa ettiği Bakırköy Referans projesi yükseliyor. Osmaniye'de ve Kartaltepe'de boş fabrika binalarının dışında çok da arazi yok zaten.

Fiyatlar uçtu!

Bakırköy Adliyesi ve Marmara Forum AVM'nin açılmasıyla birlikte bölgedeki gayrimenkul fiyatları ve kiralar yükselmeye başlamış. Adliye'nin taşınmasından sonra 3 bin 500 avukat bölgede ofis açmış, Marmara Forum AVM'de çalışanlar da bölgedeki talebi artırmış. Bölgedeki emlakçılar eski binalardaki 2+ I dairelerin 250-280 bin TL'ye, 3+1 dairelerin de 300-350 bin TL'ye satıldığını söylüyorlar. Talebin artması kiraların da yükselmesine neden olmuş. Emlakçılar, 2+1 dairelerin 800-1.000 TL'ye, 3+1 dairelerin ise 1.200-1.300 TL'ye kiralandığını belirtiyor.

Botanik bahçesiyle renklenecek

Osmaniye'de önümüzdeki aylarda açılması planlanan Botanik Park'ın da talebi artırması bekleniyor. Bakırköy Belediyesi'nin 96 dönüm arazi üzerinde inşa ettiği Botanik Park'ın içinde doğal bir gölet, gezi ve dinlenme alanları, çocuk oyun alanları ve tematik bahçeler bulunacak. Gayrimenkul uzmanları, altı ay içinde açılması beklenen parkın bölgede yaşamak isteyenleri etkileyeceği ve talebi daha da artıracağı görüşünde birleşiyor.

Bölgedeki yeni projeler:

Gül İnşaat, Gül Yapı Grubu ve Cevheri İnşaat'ın Osmaniye'deki ortak projesi İncirli Konakları, 13 bin 405 metrekare arazi üzerinde inşa ediliyor. Sekiz blokta 208 daire bulunan projede, 105 ile 330 metrekare arasında 2+1, 3+1, 4+1 ve 5+1 daire seçenekleri sunuluyor. Fiyatlar, 325 bin ile 1 milyon 140 bin dolar arasında değişiyor.

Kiler GYO ve Halk GYO'nun ortak projesi Bakırköy Referans, 13 bin metrekarelik arazi üzerinde inşa ediliyor. 255 ev ve 70 dükkandan oluşan projede, 46 ile 255 metrekare arasında, 1+0'dan 4+1+l'e farklı daire seçenekleri sunuluyor. Fiyatlar, 245 bin ile bir milyon 320 bin TL arasında değişiyor.

Dimer Yapı'nın 4 bin 707 metrekare arazi üzerinde inşa etiği Vezüv Konakları'nda, 106 ile 325 metrekare arasında farklı büyüklüklerde 2+1, 3+1, 3+2 ve 4+1 daire seçenekleri sunuluyor. Toplam 84 daire bulunan ve yüzde 25'i satılan projede, fiyatlar 550 bin ile 1 milyon 595 bin TL arasında değişiyor.