Lüks Konutta Satışlar Arttı



Hükümetin 3 ay süresince konut alım satımından alınan harçları binde 15'ten binde 5'e indirmesi ve konut satışında KDV'yi yüzde 18'den, yüzde 8'e çekmesi, İzmir'deki lüks konut talebini canlandırdı. Ellerindeki konutları eritme konusunda fırsat yakalayan inşaat firmaları, vergi indiriminin süresinin uzatılması halinde yeni projelere başlayacaklarını ifade ediyor.

KDV indirilsin

Alsancak'ta Aksoy Rezidans ve İş Merkezi'nin inşaatını yürüten Erdil İnşaat'ın Genel Müdürü Selim Erdil, vergi indiriminden hemen sonra talep artışı yaşadıklarını belirterek, "Yeni projeler yapma konusunda iştahımız da arttı" dedi. Çankaya, Alsancak ve Bayraklı'da lüks konut ve ofis inşaatları olan Megapol İnşaat'ın Satış Müdürü Yeliz Samaraz da, satışların hızlandığını açıkladı. Öte yandan yap-sat işi yapan inşaat firmaları, ellerindeki stokları eritip yeni yatırımlara başlamak için inşaat malzemelerindeki KDV'nin de aşağı çekilmesini istiyor.

Yüzde 10 düştü

Tapu harcı ve satışta uygulanan verginin büyük metrekareli dairelere olan talebi frenlediğini dile getiren Selim Erdil, hükümetin uygulamaya koyduğu vergi ve tapu harcı indiriminin satışları büyük ölçüde artırdığını söyledi. Erdil, "Önlemler alındıktan sonra talep artışı yaşamaya başladık. KDV indirimi ile satış fiyatları yüzde 10 civarında düştü. Bunu müşteriye yansıtmaya başladık. Toplam satış fiyatında tapu harcının payı da yüzde 1.5 oranına ulaşıyor. Üstelik bu harcı hem alıcı hem satıcı ödüyordu. Yeni uygulama, yüzde 2 düşüş anlamına geliyor. Bu indirimi de satış fiyatlarına yansıtabileceğiz. Bu indirimler sayesinde satışlarımız da artacak. Bu yeni kan ve sermaye demek. Böylece yatırım iştahımız arttı. Arsa satışlarında da vergi indirimi uygulanırsa yeni yatırımlara girebiliriz" dedi.

2010'da açılacak

Toplam 20 milyon dolar yatırımla kurulan Aksoy Rezidans'da 66 lüks konut bulunduğunu dile getiren Erdil, konutların üçte birinin arsa sahibi olan Aksoy ailesine, geri kalanının kendilerine ait olduğunu belirtti. Erdil İnşaat'a ait 44 konutun önemli bölümünün satıldığını, geri kalan konutların da vergi indiriminden sonra büyük ilgi gördüğünü belirten Erdil, 72 işyerinin bulunduğu alışveriş merkezi bölümünü ise farklı bir konseptle 2010'da hizmete sokacaklarını söyledi.

Sağlık endüstrisi

İzmir'in en güzel manzarasına sahip olan Aksoy Rezidans'da konut fiyatlarının 400 bin TL ile 1 milyon 900 bin TL arasında değiştiğini belirten Erdil, şöyle konuştu: "Alışveriş merkezini ilginç ve gelişen bir endüstri olan sağlık endüstrisi teması ile şekillendirmeyi planlıyoruz. Burada klinik ve güzellik merkezleri olabilir. Ayrıca İzmir'in jeotermal potansiyelinin bulunduğu bölgelerde yatırım için arsa bakıyoruz. Sağlıkla ilgili yeni yatırım için finansörlerimiz var. Kriz bittiğinde yine en çok talep görecek gayrimenkül türü ofisler olacak."

3 aylık indirim süresi uzasın

Megapol İnşaat'ın Satış Müdürü Yeliz Samaraz, vergi indiriminden sonra kendilerine gelen talepte büyük canlanma olduğunu vurguladı. Hükümetin gayrimenkul sektörüne yönelik aldığı kararların vatandaşları olumlu etkilediğini ifade eden Samaraz, "Tabii 3 aylık önlem daha çok yap-sat şeklinde çalışan firmalara yaradı. Gayrimenkul sektöründe daha çok canlanma için 3 aylık indirim süresinin daha da uzatılması gerekir" diye konuştu.

Alınan önlem sevinç yarattı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi Kadir Çakar, konut alım satımını canlandırmaya yönelik alınan önlemleri sevinçle karşıladıklarını ifade etti. Ancak sektörün ayağa kalkması için inşaat malzemelerindeki KDV'nin de yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesini isteyen Çakar, "İnşaat sektörü çok malzeme kullanılar bir sektör. Vergi indirimi inşaat malzemelerini de kapsarsa, çimentodan çiviye, demirden hazır betona kadar onlarca sektörde büyük canlanma yaşanır. Ayrıca maliyetleri düşen inşaat firmaları da yeni yatırım için kolları sıvar" diye konuştu.