Lüleburgaz’a 15 Bin Kişilik ‘Yeni Şehir’



Kentsel dönüşüm ve yeni şehir projeleriyle İstanbul’un birçok bölgesi şantiye alanına dönüşürken, Lüleburgaz’ın Büyükkarıştıran bölgesi de bu hareketlilikten nasibini alıyor. İstanbul’un Avrupa’ya açılacak kapısı gözüyle bakılan Büyükkarıştıran bölgesi İstanbullu müteahhitlerin ilgi alanına girdi.

Milliyet'in haberine göre, limana yakınlığı nedeniyle bölgenin yük aktarma lojistik alanında da şanslı bir bölge olduğunu belirten Büyükkarıştıran Belediyesi Başkanı Lütfü Karaman, Büyükkarıştıran’ın hem TEM yakın hem de E-5 üzerinde olmasının önemine dikkati çekti. Karaman, bölgenin İstanbul’a ise 120 kilometre mesafede yer aldığını ifade etti.

Lüleburgaz’ın yapılacak olan Kanal İstanbul projesine 50-60, 3. Boğaz Köprüsü’ne 50, Tekirdağ Limanı’na ise 35 kilometre mesafede yer aldığını vurgulayan Karaman, “Sanayinin İstanbul’dan çıkacak olmasıyla, bölgenin lojistik merkezi haline gelmesi bölgeyi çok değerli yapıyor. Gelecekte İstanbul’un Avrupa’ya açılan kapısı olacak bölgede gayrimenkul fiyatları 5-10 yıl içinde çok fazla artacak” dedi.

Bütün bu gelişmelerin bölgede konut ihtiyacı oluşturacağını kaydeden Karaman, önlerindeki 5 yıla hazırlanmak için eski Karıştıran’ı bozmadan Kuzey Kent projesini planladıklarını anlattı.

66 hektarlık alan

Bittiğinde Trakya’da kişi başına en fazla yeşil alanın düştüğü bir bölge yaratılmış olacağını söyleyen Karaman, Kuzey Kent’te 15 bin kişinin yaşamasının planlandığını ifade etti. Karaman, şu anda ise Karıştıran’da 7 bin kişinin yaşadığını aktardı.

Çorlu ile Lüleburgaz arasında yeni bir kent kurulacaksa böyle bir projeye ihtiyaç duyulacağını aktaran Karaman, geçen yıl planlarına başladıkları Kuzey Kent projesinin çevre yolu ile birlikte 66 hektarlık bir alanı kapsayacağını söyledi.

Karaman, “Karıştıran yakın gelecekte ciddi bir gelişme kaydederek ikinci Çerkezköy olacak” diye konuştu.

Hızlı tren gelecek

Hızlı treninde bölgeden geçeceğini anlatan Karaman, İstanbul’la arasındaki mesafeyi 35 dakikaya indirecek projede ilk kazmanın vurulmasının ardından fiyatların 1 yıl içinde bile değişeceğini aktararak, “Şu anda bölgede arsaların metrekare fiyatı 30 dolar ile 100 dolar arasında değişiyor. Bölgede lojistik alanları, konut alanları, sanayi alanları da imarlı” dedi. Karaman, bölgede yeni Organize Sanayi Bölgesi kurulduktan sonra gelecek olan nüfusa göre de ikincil genişleme alanlarının belirlendiğini söyledi.

Müteahhitlerle görüşüyor

Karaman projeyle ilgili şu bilgiyi verdi: “Biz su ve kanalizasyon gibi alt yapı çalışmalarını bittirdik. Müteahhit ise vatandaşın arazisinde kat karşılığı proje yapacak. İstanbullu 4-6 müteahhitle görüşmelerimiz sürüyor.”

Projenin yüzde 50’sinin müteahhit firmalar tarafından yapılacağını anlatan Karaman, bölgede konutların metrekare satış fiyatının 1000 lira civarında olacağını kaydetti. Belediye olarak bu yıl okul, cami ve kültür tesislerinin yapımına başlayacaklarını açıklayan Karaman, emsalin 1.5 olacağı proje de 57 adet yüksek ve 350 adette alçak katlı bina yapılacağını belirtti.