Maça Gitti Elektrik Aldı



Cumartesi akşamı oynanan 2010 Dünya Kupası Elemeleri ilk maçı nedeniyle Ermenistan’a tarihi bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ziyareti ilk meyvesini verdi. Gül ile birlikte Erivan’a giden Türk heyeti, ilk anlaşmasını enerjide yaptı. Ziyaret öncesinde Türkiye ile Ermenistan arsında enerji jesti gündeme alınacağı duyurulmuşken, Ermeni makamları jestin anlaşmaya dönüştüğünü duyurdu.

Nükleer santralde açıkladı

Ermenistan Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Armen Movsisian’ın duyurduğu enerji anlaşmasıyla 2009 yılından itibaren Türkiye, Erivan’dan elektrik satın alacak.

Ermeni haber ajansı Novosti-Armeniya’ya açıklamada bulunan Bakan Movsisian, Unit şirketi üzerinden Türkiye’ye elektrik satışının gerçekleşeceğini söyledi.

Anlaşmayla yılbaşından itibaren yıllık 1.5 milyar kilovatsaat’lik enerji ithal edilecek. Türkiye sınırına 16 kilometre uzaklıktaki nükleer santrali Metsamor’da Novosti-Armeniya’ya konuşan Ermenistan Enerji Bakanı Armen Movsisian, "İlk planda 1.5 milyar kilovatsaat elektrik verilecek. Bu miktar önümüzdeki dönemde 3.5 milyar kilovatsaat’e çıkarılacak. Elektrik hattı Kars üzerinden verilecek" dedi.

5.7 sent üzerinden anlaştı

Bakan Movsisian, kilovatsaat başına elektrik fiyatının şu anda 5.7 sent olduğunu belirterek, bu fiyatın termal ve gaz fiyatlarına bağlı olduğunu, ancak fiyatın en ekonomik şekilde verileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindeki Türk heyetinin Ermenistan-Türkiye maçı öncesinde gündeme gelen 'enerji jesti' ile Kars-Gumri arasında atıl durumdaki hattın açılması planlanıyordu. Kars’tan başlayan ve Gumri’de sona eren bu iletim hattının kapasitesi ise 574 MVA. Hattın kullanılması için Kars’ta 154/220 KV trafo yapılması yeterli olacağı belirtildi.

Tükettiğimiz elektriğin % 1’i Ermenistan’dan

* TEİAŞ’ın verilerine göre Türkiye’nin elektrik tüketimi 2006 yılında 174.6 milyar kWh iken, geçen yıl bu rakam yüzde 8.5 artarak 189.5 milyar kWh’ye ulaştı.

* Elektrik üretimi ise 2006’da 176.3 milyar kWh, geçen yıl da 191.2 milyar kWh olarak gerçekleşti.

* Bunun yüzde 16’sını oluşturan 31 milyar kWh’si HES’lerden, geri kalan yüzde 84’lük bölümü ise doğalgaz ve kömüre dayalı santrallerden karşılandı.

* Yapılan son anlaşma ile Ermenistan’dan ilk aşamada 1.5 milyar kilovatsaat elektrik alınacak. Bu miktar önümüzdeki dönemde 3.5 milyar kilovatsaate kadar çıkarılacak.