Maden Ocağının Verdiği Zarar İtiraf Edildi



Siirt’in Şirvan ilçesi Maden köy mevkiinde tarım ve hayvancılığı bitiren bakır ocağı işletmesi kapasite artırımına gitti. Büyük bir alanı çöle çeviren işletme için son olarak mevcut atık deposunun kapasite artışı ve ikinci atık deposu inşası için ÇED olumlu kararı verildi.

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; ÇED raporuna göre, mevcut atık depolama tesisinin kapasitesini yaklaşık 4 katına çıkaran ve ikinci atık deposu tesisi kurulması planlanan projenin bedeli 56 milyon 728 bin TL.

Reklam Goruntulenme Bolumu

2014 yılından bu yana işletilen maden ocakları bölgeyi adeta çöle çevirmiş durumda. ÇED raporunda; proje sahası ve çevresinde madencilik faaliyetleri nedeniyle habitat kayıplarının yaşandığı ve tür çeşitliliğinde azalma meydana geldiği itiraf edildi.

Ayrıca raporda, 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı haritasına göre; mevcut birinci maden atık depolama tesisi sahasının “Tarım arazisi, çayır-mera, doğal ve ağaçlık karakteri korunacak alanlar” olduğu, planlanan ikinci maden atık depolama tesis sahasının ise “Tarım arazisi, doğal ve ağaçlık karakteri korunacak alan, orman alanı, nehir-dere olarak” tanımlandığı belirtildi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.