Maden Şirketi Çanakkale’yi Geçti İsveç Ormanlarını Geçemedi



İsveç’in Gotland Adası’nda yaşam alanı savunucuları ile Nordkalk şirketi arasında kireç ocakları açılması konusunda 13 yıldır süren anlaşmazlığa mahkeme son noktayı koydu.

Evrensel'den Murat Kuseyri'nin haberine göre, Arazi ve Çevre Mahkemesi, bölgedeki kireç ocaklarının doğada büyük tahribatlara yol açacağı değerlendirmesini yaparak Nordkalk’ın kireç çıkaramayacağına karar verdi.

Yaşam alanı savunucuları, kararı tarihi bir zafer olarak yorumlayarak sevinçle karşıladı. Nordkalk şirketi ise, haklarının gasp edildiğini öne sürerek konuyu Avrupa Mahkemesine taşımaya hazırlanıyor.

Ormanda kireç ocağı açmak istediler

2005 yılında merkezi Finlandiya’da bulunan Nordkalk şirketi, İsveç’in Gotland Adası’nın kuzeyindeki Ojnare Ormanları’nda kireç ocağı açmak için izin istedi. Aynı yıl “Ojnare Ormanlarını Koruma Derneği”ni kuran yöre halkı ve yaşam alanı savunucuları, kireç ocaklarına açılmasına karşı 13 yıl süren bir mücadele başlattı.

2014 yılın Haziran ayında, Nordkalk ve SMA maden şirketlerine kireç ocakları açmaları için izin verildi. Karara çevre örgütlerinin yanı sıra Doğayı Koruma Kurumu ve İl Genel Meclisi itiraz etti. Bu arada Nordkalk, ocak açmak için ormanlardaki ağaçları kesmeye başladı.

Yüksek mahkeme ağaç kesimini durdurdu

Yaşam alanı savunucuları ve yöre halkı, ağaçların kesilmesine karşı protesto gösterileri başlatırken aynı zamanda ağaç kesimlerinin durdurulması için Yüksek Mahkemeye başvurdular. Yüksek Mahkeme, ağaçların kesimini durdurdu. İsveç Hükümeti de, Ojnare Ormanlarının “Natura 2000 Bölgesi” olarak kabul edilmesi için Avrupa Birliği’ne başvurdu.

Önceki gün kararını açıklayan Arazi ve Çevre Mahkemesi ise, bölgede kireç ocaklarının yol açabileceği tahribatı engelleyecek koruma önlemlerinin olmadığı değerlendirmesini yaparak Ojnare Ormanlarında kireç ocakları açılmayacağına hükmetti.

Nordkalk’ın şeflerinden Hokan Pihl, yaptığı yazılı açıklamada mahkeme kararından hayal kırıklığına uğradıklarını belirterek, “Hükümetin bir dava sürerken müdahalede bulunması ve kuralları radikal bir biçimde devletin leyhine değiştirmesi hukuk güvencesine aykırı. Demokratik bir toplumda özel girişimcilerin haklarına özen gösterilmeli ve korunmalı” dedi.

Kararı ilk önce Yüksek Mahkemeye ve gerekirse Avrupa Mahkemesine götüreceklerini söyledi.