Madenciler için Çin Fırsatlar Ülkesi



Ege Maden İhracatçıları Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin 2012 yılında Çin'e yaptığı 2 milyar 878 milyon dolarlık ihracatın yüzde 63'lük bölümünün Türk madencilik sektörü tarafından gerçekleştirildiği belirtilerek, sektörün Çin'e ihracatının 1 milyar 818 milyon dolar olduğu ifade edildi.
     
Açıklamada, görüşlerine yer verilen Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, madencilik sektörünün Çin'e ihracatını arttırmak için tüm gücüyle çalıştığını bildirdi. Madencilik sektörünün Çin'e 1 milyar 818 milyon dolar olan ihracatının 782 milyon dolarlık kısmını doğaltaşın oluşturduğunu anımsatan Erdinç, şunları kaydetti:

''Madencilik sektörü enerji türevleri doğalgaz, elektrik ve petrol dışında ithal girdisi olmayan, yüzde 100'e yakın yerli girdi kullanan yüzde 100 net döviz girdisi ve yoğun istihdam sağlayan bir sektör. Çin Halk Cumhuriyeti, 2012 yılında 782 milyon dolarlık ihracat yapan Türk Doğaltaş Sektörü'nün en büyük ihracat pazarıdır. Doğaltaş sektörü olarak hedefimiz 2013 yılında Çin'e yaptığımız ihracatı 1 milyar dolara çıkarmak.''

Çin'i 'fırsatlar ülkesi' olarak tanımlayan Arslan Erdinç, ABD ve Avrupa Birliği'ndeki ekonomik kriz ve durgunluğa karşın Çin'in her yıl yüzde 8-9 büyüdüğünü hatırlattı. Erdinç, Çin'in her bölgesinde devasa yeni şehirlerin kurulduğunu, işlenmiş mermer ürünlerine talebin artacağını kaydetti.