Madende Eksi 960 Metreyi Gördü



Madenden çıkarılan cevher, asansör sistemi ile taşınmaya başlandı. 2016 yılında madenciler de idare binası ve ofislerin bulunduğu alandan aynı asansör ile yeraltına ulaştırılacak. 42 kilometrelik tünellerden oluşan galeride kamyonlar ve iş makineleri dolaşabiliyor.

Eti Bakır Küre İşletme Müdürü Ahmet Tezcan, Küre’deki işletmenin Türkiye’deki tüm madenlere örnek olabileceğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Teknoloji firmalarının üzerinde çalışmaya devam ettiği makineler arası iletişim modelini biz burada yıllardır kullanıyoruz. Madeni çıkaran iş makinelerini kullanan operatörler madende iş makinesinden uzak güvenli bir alanda, bilgisayarlarının başında, uzaktan kumanda ile makineleri kullanıyor. Biz aldığımızda sadece yerin 150 metre altına iniliyordu. Şimdi 960 metreye ulaştık. Uzun yıllar bu seviyede çalışacağız. Küre için 85 milyon dolar yatırım yaptık. Yer altında çalışmak maliyeti yüzde 35 artırıyor. Biz devralmadan önceki son 10 yılda ortalama yıllık cevher üretimi 710 bin ton iken şimdi yıllık 1 milyon 250 bin tona ulaştık.”